به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، در نشست اخیر FATF که در شهر پاریس فرانسه برگزار شد، ایران در فهرست سیاه (کشورهای غیرهمکار) باقی ماند.
در این نشست مطرح شد که با توجه به عدم تصویب دو کنوانسیون (پالرمو و سی.اف.تی) و عدم تکمیل موارد مهم دیگر، پیشرفت محتوایی خاصی در اجرای «برنامه اقدام» از سوی ایران وجود نداشت و از این رو در فهرست سیاه باقی میماند.
امارات و اوگاندا در نشست پاریس از فهرست خاکستری خارج شدند.
فهرست سیاه افایتیاف، عنوانی است که به «
کشورها یا قلمروهای غیرهمکاریکننده گروه ویژه اقدام مالی» اشاره دارد. این فهرست کشورهایی را در بر میگیرد که افایتیاف تشخیص دهد در زمینه مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم همکاری نمیکنند.
دوم بهمنماه احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، گفته بود پس از پذیرش اعتراض حقوقی ایران از طرف FATF، اعلام شد
ایران از ذیل بند ۷ گروه ویژه اقدام مالی خارج شد.
بند یا توصیه 7 گروه ویژه اقدام مالی درباره تحریمهای هدفمند مرتبط با اشاعه سلاحهای کشتار جمعی است که از کشورها میخواهد در راستای قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل، اقدامات بیان شده از قبیل توقیف وجوه و داراییهای اشخاص تعیین شده را بدون تأخیر اعمال کنند.
مقررات مبارزه با
پولشویی شامل قوانینی است که اشخاص و شرکتها را موظف میکند در مورد نحوه کسب درآمدشان به دولتها توضیح دهند، از این راه، پولهایی که از راههای نامشروع، مانند
قاچاق،
رشوه و
تخلفهای مالی به دست آمده است، برای ورود به بازارهای مالی با دشواری بیشتری رو به رو میشود و سلامت نظام مالی و اقتصادی قابل تضمینتر خواهد بود.
کارشناسان FATF بر اساس گزارشهای رسمی کشورهای مختلف از جمله در مورد
شفافیت مالی،
قوانین مالیاتی و مانند آن نظرات مشورتی خودشان را در مورد میزان ریسک سرمایهگذاری در آن کشورها اعلام میکنند که مورد استناد سرمایهگذاران بینالمللی قرار میگیرد.
FATF در مورد پولشویی 40 توصیه و در مورد تامین مالی تروریسم 9 توصیه دارد که بر اساس آنها کشورهای مختلف را بررسی و ردهبندی میکند. توصیههای این نهاد میتواند از طریق وضع قوانین داخلی توسط کشورها، به اجرا دربیاید و زمینههای پولشویی و تامین مالی تروریسم را کاهش دهد.
لیست سیاه آف آی تی اف شامل کشورهایی است که از نظر کارشناسان این سازمان، در مبارزه جهانی علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم همکاری نمیکنند. البته با وجود تمام انتقادهایی که به این لیست وارد بود است، بعد از اجلاس « جی 20» در سال 2008 این نهاد تصمیم گرفت بررسیهایش را دقیقتر و معیارهایش را سختگیرانهتر بررسی کند.