کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اهداف پنهان اسرائیل از حمله به کنسولگری ایران

اقتصادنیوز , 16 فروردين 1403 ساعت 14:27

گزارشگر : تحریریه پروژه ایران

در باب واکنش احتمالی تهران به حمله تروریستی اخیر اسرائیل، فرضیات بسیاری مطرح است، با این همه برخی بر این باور خود تاکید دارند که احتمالا ماحصل رخداد اخیر، پایان آتش بس شکننده حاکم میان آمریکا و ایران باشد.


به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، حمله تروریستی اسرائیل به ساختمان دیپلماتیک ایران در دمشق که منجر به شهادت رسیدن محمدرضا زاهدی - فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (شد، زمینه ساز تشدید تنش ها در ابعاد مختلف می شود. به نظر می رسد هدف اصلی تل آویو این است که حزب الله و ایران به دنبال گفتگوهای مستقیم با کشورهای عربی خلیج فارس و تعامل غیرمستقیم با ایالات متحده، به این کنش، واکنش نشان دهند.از منظر حقوقی و عملیاتی، این حمله تروریستی سؤالات زیادی را در مورد وضعیت هنجارهای بین المللی برای محافظت از پرسنل و اماکن دیپلماتیک مطرح کرده است.

پشت پرده ترورها
اسرائیل در واکنش های خود به حمله تروریستی‌اش، مدعی است که گردهمایی اعضای سپاه قدس هدف قرار گرفته و این در حالی است که شهید زاهدی و معاونش و پنج مستشار دیگر که شهید شدند، در قامت کارمندان سفارت ایران در دمشق حضور داشتند. شهید سید رضی موسوی، فرمانده پیشین نیروی قدس در لبنان و سوریه که در اواخر سال گذشته در عملیات اسرائیل شهید شد و در قامت مستشار دیپلماتیک فعالیت داشت. با این همه اسرائیل تلاش دارد تا صورت مسئله را به گونه‌ای متفاوت و در راستای فرضیات خود ترسیم کند. به ادعای گروهی از ناظران، با توجه به جنبه‌های متمایز مأموریت ایران در سوریه، تعداد چهره هایی که هدف قرار می گیرند، بحائز اهمیت است. در فوریه 2013، حسن شاطری، فرمانده سپاه در جاده بین دمشق و بیروت شهید شد. تهران به سرعت اسرائیل را مسئول این ترور قلمداد کرد. دو سال بعد، در اوایل سال 2015، فرمانده ارشد نظامی محمدعلی الله دادی در جریان یک حمله هوایی گزارش شده اسرائیل در کنار چند فرمانده دیگر از ایران و اعضای حزب الله لبنان به شهادت رسید.این موارد نشان می دهد که تعداد ترورهای کور اسرائیل بعد از آغاز جنگ در غزه، افزایش پیدا کرده است.

گروهی از کارشناسان مدعی اند که ترور شهید موسوی، فرمانده ارشد سپاه قدس در قاب ترور شهید قاسم سلیمانی و شهید عماد مغنیه، فرمانده پیشین حزب الله لبنان توسط رژیم اسرائیل قابل تبیین است. فرمادندهانی که هدف ترورهای کور اسرائیل قرار گرفتند، در سوریه و لبنان، مسئولیت های حساسی را عهده دار بودند.شهید زادهدی برای اولین بار در اواسط دهه 2000 وارد لبنان شد، او به سرعت یک شبکه قوی از نیروهای حزب الله را تعریف کرد. به گفته یکی از منابع عربی، شهید زاهدی همزمان عنوان نماینده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شورای جهادی حزب الله فعالیت داشت و از حق وتو نیز برخوردار بود.در همین راستا ترور چهره ای چون شهید زاهدی، صرفا به معنای حمله به اماکن دیپلماتیک ایران قلمداد نمی شود. اسرائیل یکی از چهره های برجسته و فعال که در حزب الله و نیروهای سپاه قدسف نقشی پر رنگ و موثر ایفا می کرد را به شهادت رساند.

آتش بس شکننده!
در باب واکنش ایران، گروهی از کارشناسان مدعی اند که اگر واکنش تهران مستقیم و آشکار باشد - می تواند راه را برای منطقه ای کردن جنگ غزه هموار کند. تهران فعلا در برابر افعال تحریک آمیز اسرائیل به صبر استراتژیک متوسل شده و تلاش داشته تا مانع از گسترش دامنه جنگ غزه شود. ازهمین رو گروهی از ناظران می گویند، آغاز فصل تازه ای از تنش ها در سطحی وسیع تر دور از ذهن خواهد بود. بر این اساس این احتمال بالا است که به واسطه حمله تروریستی اخیر، آتش بس شکننده میان نیروهای محور مقاومت و آمریکا شکسته شود. این تکاپوها بدین معنا است که تهران و واشنگتن علاقه ای به رویارویی ندارند. از همین رو گزارش های ادعایی از رایزنی های غیر مستقیم مقام های دو کشور می گویند. گروهی از منابع دیپلماتیک و سیاسی مدعی اند که مذاکرات ادامه دارد و از کانال های متعدد و فراتر از جلسات در عمان انجام می شود. احتمالاً این گفت و گو به چیزی دگرگون کننده تبدیل نمی شود، به ویژه در سال انتخابات در ایالات متحده. با این حال، اشتهای کاهش تنش ثابت شده که واقعی است.

اما بدون تلاش دولت بایدن برای مهار ماجراجویی های اسرائیل، اعلان جنگ غیر مستقیم اسرائیل علیه سپاه پاسداران در منطقه نمی تواند بدون پاسخ بماند. بالاخص آن که در این باره رایزنی هایی جدی میان حزب الله و رهبران کشورهای عربی در جریان است. اخیرا یکی از مقام های ارشد حزب الله لبنان به امارات سفر کرد تا علاوه بر مسئله آزادی زندانی های لبنانی، در باب مسائل با اهمیت تری رایزنی داشته باشد. علاوه بر این گزارش‌ها حاکی از آن است که «چندین دیدار» بین مقامات ارشد حزب‌الله و امارات در دمشق برگزار شده است.

در باب واکنش احتمالی تهران، گروهی مدعی اند که ایران ممکن است اهداف دیپلماتیک اسرائیل را هدف قرار دهد، اما گروهی دیگر این گزاره را رد کرده و می گویند که تهران به چنین اهرمی متوسل نخواهد شد، بالاخص در شرایطی که نظامیان اسرائیلی در حالت آماده باش هستند. در این میان هستند گروهی می گویند، از آنجایی که ایران بعد از این حمله تروریستی برای ایالات متحده پیام ارسال کرده، انتظار دارد واشنگتن در این باره نقش فعال تری ایفا کند. تهران به واشنگتن اعلام کرده تا جلوی اسرائیل را بگیرد.با لحاظ کردن این مقوله به باور برخی ناظران، احتمال می رود در صورت انفعال آمریکا، آتش بس شکننده میان تهران و واشنگتن تحت فشار قرار بگیرد.


کد مطلب: 418881

آدرس مطلب :
https://www.theiranproject.com/fa/news/418881/اهداف-پنهان-اسرائیل-حمله-کنسولگری-ایران

پروژه ایران
  https://www.theiranproject.com