کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

روسیه از رویارویی احتمالی ایران و آمریکا سود می‌برد؟

اقتصادنیوز , 20 فروردين 1403 ساعت 20:38

گزارشگر : تحریریه پروژه ایران

پس از حمله تروریستی اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، معادلات جهانی پیچیده تر از گذشته شده؛ در شرایطی که غرب از نوع واکنش احتمالی ایران هراس دارد، گروهی از ناظران به نقش چین و روسیه به عنوان متحدان نزدیک تهران در صورت هرگونه رویارویی احتمالی اشاره دارند.


به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، اسرائیل با حمله تروریستی به کنسولگری ایران در دمشق تمامی قوانین بین‌المللی را که از نمایندگی‌های دیپلماتیک محافظت می‌کند را زیرپاگذاشت. همزمان این حمله تروریستی گمانه زنی ها در باب نیت های احتمالی اسرائیل و همچنین نوع واکنش ایران را افزایش داد. این حمله اندکی پس از پیروزی اپوزیسیون ترکیه در انتخابات محلی انجام شد؛ درست بعد از پایان کارزاری که نتایجش ضربه ای به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور وارد کرد. این نتیجه به طور بالقوه می تواند چشم انداز سیاسی ترکیه را تغییر دهد؛ به ویژه از آنجایی که اپوزیسیون به طور سنتی بیشتر طرفدار اسرائیل بوده در حالی که اردوغان یکی از دشمنان سرسخت اسرائیل است.

سودای واشنگتن
آسیا تایمز در این باره نوشت که شاید چالش اسرائیل در این واقعیت نهفته باشد که نمی‌تواند به حضور حماس در غزه پایان دهد، این رژیم مدعی است که حماس و گروه‌های مشابه نه فقط در غزه بلکه در جغرافیای دیگر چون کرانه باختری، سرزمین‌های عرب و حتی کشورهای غربی تهدیدی جدی برای یهودیان هستند. اکنون سوال اصلی این است: آیا این وضعیت منجر به تشدید تنش خواهد شد؟ آسیا تایمز در ادامه مدعی شده که اگر ایران به این حمله تروریستی پاسخ دهد، خطر دخالت مستقیم در جنگی که تهران تاکنون خواهان گسترش ابعاد آن نبوده را افزایش می دهد. به ادعای این نشریه، در صورتی که تهران سکوت اختیار کند، این احتمال(ادعایی) وجود دارد که ایالات متحده به بهانه متوقف کردن انصار الله در برابر تهران به گزینه نظامی متوسل شود. (این در حالی است که ایران بارها ادعای ایالات متحده درباب کمک نظامی به انصار الله را رد کرده است)

گروهی از تحلیلگران با اشاره به فعل و انفعال‌های حاکم این ادعا را مطرح می کنند که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه ممکن است منافعی در گسترش درگیری به سوی ایران داشته باشد. حمله تروریستی به مسکو در 22 مارس، امنیت روسیه را کم رنگ کرده و چهره قدرتمند پوتین را خدشه دار و بر تحولات آینده در جنگ اوکراین سایه افکنده است. علیرغم تلاش های قابل توجه، نیروهای روسی تاکنون نتوانسته اند خطوط مقدم اوکراین را زیر پا بگذارند. ناوگان دریای سیاه آنها توسط پهپادهای اوکراینی به شدت تضعیف شده و در موضع ضعف قرار دارد.

ماهی‌گیری روسیه از آب گل آلود؟
حمله جدید روسیه به اوکراین برای تابستان پیش‌بینی می‌شود و آماده‌سازی برای استقرار بین صد هزار تا 500 هزار سرباز برای تحت فشار قرار دادن کی‌یف در دست بررسی است؛ هرچند که هنوز نتیجه نامشخص است.

به ادعای ناظران شروع درگیری ها در جغرافیای اطراف ایران به طور بالقوه می تواند چالش های ارتش روسیه را کاهش دهد. با این حال، یک جنگ دیگر چالش هایی را برای چین ایجاد می کند زیرا این کشور روابط دوستانه با روسیه و ایران را حفظ کرده است. این امر می تواند روابط پکن با غرب را پرتنش‌تر کند؛ به ویژه زمانی که شی جین پینگ در 27 مارس تلاش کرد تا با تجار غربی درگیر شود و سرمایه گذاری در چین را تشویق نماید.در حالی که این تلاش نتایج فوری نداشت، اما اگر ایران وارد جنگ(ادعایی) شود، همه معادلات پیچیده تر خواهد شد.

تقاضای داخلی چین به دلیل مشکلات املاک و مستغلات (گزاره ای که برای 25 سال محرک اصلی اقتصاد این کشور بوده) در حال کاهش است و مازاد خارجی را حتی ضروری تر می کند. کل مازاد چین توسط کشورهای گروه هفت تولید می شود.از همین رو چین جهت حمایت از ایران با انتخاب دشواری روبرو است. به بیانی دیگر، سرمایه گذاران غربی که به شکلی بالقوه در ارتباط با پکن از رویکردی محتاطانه پیروی می کنند، در صورت دخالت چین در چنین جنگ ادعایی ممکن است بار دیگر عقب نشینی کنند. علاوه بر این تعامل سیاسی پکن با کشورهای غربی نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

فعلا نوع واکنش ایران نامشخص است. از آنجایی که ایران در باب تعاملات دیپلماتیک سابقه ای طولانی دارد ممکن است به همین اهرم متوسل شده و چالش ایجاد را از طریق محافل رسمی حل و فصل کند. اما احتمال توسل تهران به گزینه های دیگر نیز محتمل است.


کد مطلب: 419173

آدرس مطلب :
https://www.theiranproject.com/fa/news/419173/روسیه-رویارویی-احتمالی-ایران-آمریکا-سود-می-برد

پروژه ایران
  https://www.theiranproject.com