این نقد کلاسیک شکسپیر که برای اولین بار در سال 1930 منتشر شد، روشنگر و نوآورانه است و این شاهکار محقق برجسته انگلیسی، جی. ویلسون نایت، یک سر و گردن بالاتر از تمام تفاسیر دیگر شکسپیر است.
کلاسیکترین تفسیر شکسپیر سرانجام به فارسی منتشر شد
پروژه ایران , 6 خرداد 1403 ساعت 7:00
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
این نقد کلاسیک شکسپیر که برای اولین بار در سال 1930 منتشر شد، روشنگر و نوآورانه است و این شاهکار محقق برجسته انگلیسی، جی. ویلسون نایت، یک سر و گردن بالاتر از تمام تفاسیر دیگر شکسپیر است.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، «گردونه آتش» با تأسیس یک مکتب جدید و تأثیرگذار در نقد شکسپیر، اولین سرمایهگذاری نایت در این زمینه بود - نوشتههای او از نظر بینش و شوخطبعی درخشان است و تحلیلهایش کلیدی برای رسیدن به درکی معاصر از شکسپیر است.
کتاب «گردونۀ آتش: تفسیرهایی بر تراژدی شکسپیری» مهمترین کتاب نایت نیز است که دربردارندۀ تفاسیر کلیدی او بر تراژدیهای شکسپیر است. در نیمۀ اول قرن بیستم، این کتاب از یکسو برایند تفاسیر سنتی شکسپیرشناسانی چون دکتر ساموئل جانسون، کولریج، هزلیت و ای. سی. بردلی به شمار میآمد و از دیگرسو، با خوانش تراژدیهای شکسپیر در پرتو تأویل «فضامحور» و نیز بررسی صور خیال و نمادگرایی پیچیدۀ آنها، تفسیر مدرن آثار شکسپیر را بنیان نهاد. این تفاسیر مدرن تأثیری انکارناپذیر بر شاگرد نامدار او، نورتروپ فرای، گذاشت؛ چنانکه تفاسیر نسل بعدی شکسپیرشناسانی چون ال. سی. نایتز، یان کات و هارولد بلوم نیز متأثر از شیوۀ کار اوست.
نویسنده کتاب، جورج ریچارد ویلسون نایت (۱۸۹۷-۱۹۸۵) یک محقق و منتقد ادبی برجسته بود که علاوه بر شکسپیر در نقد و تفسیر دیگرانی مانند ایبسن و نیچه نیز نوشت. نایت نه فقط منتقدی بزرگ، بلکه یک بازیگر، کارگردان یک مدرس کاریزماتیک تئاتر نیز بود که تا زمان بازنشستگی خود در سال 1962 با انرژی زیادی الهامبخش فعالیتهای نمایشی در دانشگاه لیدز بود.
بیشتر بخوانید:
معرفی «نمایشنامههای مدرن ایبسن» / مردی که دیگر «ستیزهجویانه» ننوشت!
آنچه همیشه میخواستید دربارهی پستمدرنیسم بدانید اما میترسیدید از نابوکوف بپرسید!
محتوای کتاب گردونه آتش، گذشته از پیشگفتار مفصل مؤلف که در سال 1978 قلمی شده، با مقدمه تی. اس. الیوت آغاز میشود و دربرگیرندهٔ ۱۵ مقاله است که با یک پیوست درباره متن هملت مشایعت میشود. برخی مقالات کتاب مانند «سفارت مرگ: مقالهای در باب هملت»، «موسیقی اتللو» و «جهان لیر» در دهههای گذشته شهرتی مستقل از کتاب یافتهاند و الهامبخش بسیاری از اجراهای آثار شکسپیر در نیمۀ قرن بیستم بودهاند. بخشی از غنای این تفاسیر برآمده از تأثیر متقابل دانش گستردۀ نظری نایت و تجربیات صحنهای او بهعنوان کارگردان و بازیگری درخشان است.
نشر بیدگل این اثر را در قالب مجموعهای با عنوان «مجموعه تئاتر: نظریه و اجرا» منتشر کرده و هدف از انتشار این مجموعه آثار را معرفی جریانهای مهم تئاتری دنیا دانسته که لزوم خوانش مجددشان ضروری است و تأکید بر رابطه میان عمل و نظریه تئاتر از اهداف اصلی این مجموعه بوده است.
کتاب «گردونه آتش: تفسیرهایی بر تراژدی شکسپیری» را رضا سرور سرانجام پس از قریب به یک قرن از انتشار متن اصلی، به فارسی برگردانده و به تازگی در 494 صفحه رقعی و به قیمت 545 هزار تومان در دسترس علاقهمندان هنر تئاتر قرار گرفته است.
کد مطلب: 422195