تشکری هاشمی، عضو شورای شهر تهران: سالانه ۵۰ هزار نفر در کشور به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند
جعفر تشکری هاشمی عضو شورای شهر تهران اظهار کرد: تصمیم گیری در خصوص وضعیت آلودگی هوا واقعاً شرمآور شده است؛ در طول سال چند روز باید تنها راهکار موجود تعطیلی مدارس و ادارات باشد؟ گویا هیچ اقدام مؤثری برای عبور از این بحران صورت نمیگیرد و سوال این است که آیا ما تنها کشوری در دنیا هستیم که با این پدیده مواجهیم؟ وی با بیان اینکه طبق گفته وزیر بهداشت، سالانه ۵۰ هزار نفر در کشور به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند، گفت: این رقم بیش از دو برابر کشتهشدگان تصادفات رانندگی است؛ تصادفاتی که ما را جزو بدترین کشورها به لحاظ تلفات قرار داده است.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، امروز شنبه ۱۳ بهمن ماه با توجه به اهمیت نرخ عوارض و نرخ بهای خدمات در شهر تهران برای سال ۱۴۰۴ و زمان محدود شورای شهر جهت تصویب آن، شورای شهر جلسه فوق العاده تشکیل داد.
سید جعفر تشکری هاشمی در جلسه فوقالعاده امروز (شنبه) شورای شهر تهران در تذکر پیش از دستور خود با تبریک و گرامیداشت پیروزی انقلاب اسلامی اظهار کرد: تصمیم گیری در خصوص وضعیت آلودگی هوا واقعاً شرمآور شده است؛ در طول سال چند روز باید تنها راهکار موجود تعطیلی مدارس و ادارات باشد؟ گویا هیچ اقدام مؤثری برای عبور از این بحران صورت نمیگیرد و سوال این است که آیا ما تنها کشوری در دنیا هستیم که با این پدیده مواجهیم؟ منشأ این آلودگیها مشخص است. اگر از شهر تهران بیرون برویم، حتی در فاصلهای نه چندان دور، این دود غالب بر هوای شهر مشاهده میشود. این دود ناشی از عملکرد ناصحیح خودروهای فرسوده، خودروهای غیراستاندارد و استفاده بیش از حد از خودروی شخصی است. این عوامل باعث شده که جان مردم همچنان بهعنوان ارزانترین سرمایه، به فنا برود. انگار پذیرفتهایم که مرگ ناشی از آلودگی هوا امری بدیهی است.
وی با بیان اینکه طبق گفته وزیر بهداشت، سالانه ۵۰ هزار نفر در کشور به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند، گفت: این رقم بیش از دو برابر کشتهشدگان تصادفات رانندگی است؛ تصادفاتی که ما را جزو بدترین کشورها به لحاظ تلفات قرار داده است. حال این سوال پیش میآید که دولت، مسئولین و مقامات چه اقدامی کردهاند؟ بهعنوان نمایندگان مردم در شورای اسلامی شهر تهران، چه اقدام مؤثری انجام دادهایم که بتواند این معضل را حل کند؟ آیا واقعاً همانطور که در دوران دفاع مقدس و انقلاب، شجاعانه جانفشانی شد، امروز نیز برای حل این مشکل تا پای جان تلاش میکنیم؟ یا به راهحلهای موقتی و سطحی بسنده کردهایم؟
تشکری هاشمی اضافه کرد: بودجه سال ۱۴۰۴ در شورای شهر تهران در حال بسته شدن است، این بهترین زمان است که همه همکارانم در شورای اسلامی شهر تهران به برنامه سال ۱۴۰۴ شهرداری توجه کنند و ببینند آیا این برنامه توان کاهش آلودگی هوا، عبور از بحرانهای سوخت و انرژی و حل مشکلات حمل و نقل را دارد یا خیر؟ اگر این برنامه پاسخگو نیست، باید از هر نقطهای که ممکن است، جلوی انحراف آن را بگیریم. برنامه سال ۱۴۰۴ یک آزمون بزرگ برای همه ماست. باید بهگونهای تصمیمگیری کنیم که در نمایشگاههایی که صنعتگران و شرکتهای دانشبنیان توان داخلی را معرفی میکنند، بتوانیم پاسخگوی تأکیدات مقام معظم رهبری باشیم.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری بارها بر واگذاری امور به مردم و استفاده از توان بخش خصوصی تأکید کردهاند. باید بررسی کنیم که آیا به بخش خصوصی اجازه دادهایم در موضوعات مختلفی مثل مدیریت پسماند، حمل و نقل عمومی و بازسازی بافتهای فرسوده مداخله داشته باشد یا خیر؟. همچنان باید پرسید آیا ما باید به دفن زباله و مدیریت ناصحیح و خجالت آور پسماند ادامه دهیم؟ یا اجازه دهیم بخش خصوصی وارد میدان شود و سرمایه خود را در این حوزه به کار گیرد؟ در حوزه حملونقل عمومی، آیا همچنان باید خودمان اتوبوس و تاکسی بخریم و راننده استخدام کنیم، یا میتوانیم از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم؟ این مسائل نیازمند دقت و توجه همه ما در برنامه سال ۱۴۰۴ است. اگر یک سال دیگر بگذرد و همچنان خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری عمل کنیم، دیگر فرصتی برای جبران باقی نمیماند.
باید مسئله نجات تهران از آلودگی هوا را عملیاتی کنیم
مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران همچنین در ادامه عنوان کرد: باید مسئله نجات تهران را عملیاتی کنیم. دلسوزتر از اعضای شورا در شهر تهران پیدا نمیشود. ما باید خودمان کمیتهای درست کنیم؛ اما با حرکت شورا و شهرداری نمیشود مشکل آلودگی را حل کرد. شورا باید فکر کند تا از دیگران مطالبه کند چرا که ما میتوانیم روی این مسئله کار اساسی انجام دهیم. باید مطالبهگر باشیم و برای ما شرم است که این همه تعطیلی اتفاق بیوفتد. شهرهایی در دنیا داشتیم که وضعیتشان از ما بدتر بوده اما امروز هوای پاکی دارند.
وی ادامه داد: امیدوارم اتوبوسهای جدید به موقع برسند و بتوانیم از سوخت پاک استفاده کنیم. باید روی انرژی پاک هم کار کنیم، ارائه برنامه دهیم و مطالبه گر باشیم. کارخانههایی در کرج وجود دارد که قیر میسوزانند و دود آنها به تهران میآید و هوا آلوده میشود. پیشنهاد دارم کارگروهی را تشکیل دهیم تا برای رفع آلودگی هوا برنامه ریزی کنیم. بحث پسماندها هم واقعا موثر هستند و میتوانیم روی این مسئله هم کار کنیم.
مهدی اقراریان عضو شورای شهر تهران نیز در جلسه فوق العاده امروز (شنبه) شورای شهر تهران در تذکر پیش از دستور خود با اشاره به ناکارآمدی شهرداران اظهار کرد: با آمد و رفت شهرداران مشکل شهر حل نمیشود؛ بلکه پیچیده تر میشود. پیشنهاد حکمرانی مساله محور را مطرح کردیم. بر این مبنا پیشنهاد کارگروه ملی نجات تهران را ارائه دادیم. رفع مشکلات اجتماعی با سازوکارهای قبلی و بروکراسی پیچیده قابل حل نیست و باید حکمرانی مسئله محور را در دستور کار قرار دهیم. شورای شهر نمیتواند معطل دیگر دستگاهها در نجات تهران باقی بماند؛ باید کارگروه نجات تهران در شورا شکل بگیرد و حتی میتوان طرح آن را در شورا به تصویب رساند؛ البته دستگاههای دیگر نیز باید همکاری کنند.
اقراریان همچنین عنوان کرد: انتقال مراکز سیاسی از تهران با تشکیل شورایی در این خصوص قانون مصوب مجلس است. رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور، وزیر کشور، وزیر اطلاعات، وزیر نیرو، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، وزیر میراث فرهنگی، رئیس شورای شهر، شهردار تهران، رئیس ستاد نیروهای مسلح و یک نفر از اعضای کمیسیون عمران مجلس باید در این شورا شرکت کنند و این دغدغه دنبال شود. نجات تهران باید توسط اصحاب رسانه دنبال شود تا بتوان در فرصت باقی مانده کاری برای تهران انجام داد. دستگاههایی که پاسخگو نیستند نیز باید به ما به عنوان نمایندگان مردم پاسخگو باشند.