این پنجمین پاییز و زمستان متوالی است که بارشها در ایران از میزان متوسط بلندمدت پایینتر آمده / ۱۳۷۱ پربارشترین و ۱۴۰۱ کم بارشترین سال بوده است
احد وظیفه در رابطه با کم بارشترین و پربارشترین سال آبی و علت آن بیان کرد: پر بارشترین سال ما ۱۳۷۱ است که میانگین بارش کشور ۳۴۰ میلیمتر بود. سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ هم کم بارشترین سال در حدود ۱۳۵ میلیمتر بوده است. ما به طور کلی یک کشور کم بارش و نیمه بیابانی هستیم. اگر هم بارندگی در برخی از نقاط خوب است، به لطف البرز و زاگرس است. این دو نقطه کوهستانی باعث میشوند مقدار متوسط بارش ما از برخی از همسایهها بیشتر باشد.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، بحران آبی کشور را فراگرفته است و چالشهای اقلیمی آینده ایران را تهدید میکند. کمبود بارش باعث شده سدها وضعیت نگرانکنندهای پیدا کنند. تداوم شرایط فعلی بروز بحرانهای محیط زیستی را شدت میبخشد و راهکاری نیز به جز آشتی با محیط زیست و صرفهجویی وجود ندارد.
رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ گفت: بحران خشکسالی در حوضه آبریز کارون بزرگ با کاهش شدید بارشها و تهدید جدی منابع آبی، نیازمند مدیریت فوری و هماهنگی میان دستگاههای مسئول است.
احد وظیفه، مسئول مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، درباره کاهش بارش در یکسال اخیر به «انتخاب» گفت: ما همواره در طول سالها اخیر نوسان بارش داشتهایم. الان به طور متوالی پنجمین پاییز و زمستانی را پشت سر میگذاریم که بارشها از میزان متوسط بلندمدت پایینتر آمده است. برخی از سالها از جمله امسال، یکی از بدترین سالها از نظر بارندگی بوده است. سال گذشته هم این چنین بود. سال قبل انتهای زمستان و بهار وضعیت خوب شد و کم بارشیها را جبران کرد. امسال متأسفانه شبیه پارسال است، اما امیدوار نیستیم که مانند سال قبل بارشها شدت بگیرد. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، وضعیت سدها نگرانکنندهتر خواهد بود. تا صبح دیروز بارش کشور ۵۱ درصد پایینتر از نرمال بوده است. نرمال ما میانگین بارش ۱۳۷۱ تا ۱۴۰۰ است.
وی در رابطه با کم بارشترین و پربارشترین سال آبی و علت آن بیان کرد: پر بارشترین سال ما ۱۳۷۱ است که میانگین بارش کشور ۳۴۰ میلیمتر بود. سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ هم کم بارشترین سال در حدود ۱۳۵ میلیمتر بوده است. ما به طور کلی یک کشور کم بارش و نیمه بیابانی هستیم. اگر هم بارندگی در برخی از نقاط خوب است، به لطف البرز و زاگرس است. این دو نقطه کوهستانی باعث میشوند مقدار متوسط بارش ما از برخی از همسایهها بیشتر باشد. نوسانهای شدید نیز به شرایط میانگین اقلیمی آن سالها مربوط است. ما یک سری اثراتی مانند شاخص نوسان مادنجلیان داریم که در اقیانوس اطلس یک نوسان ۶۰ روزه دارد و شرایط بارندگی در این مناطق را تعیین میکند. شاخص دیگر نوسان انسو است که گاهی سطح اقیانوس آرام سرد و یک سال گرم است که این موضوع نیز روی بارشها اثرگذاراست. این نوسانات برخی از سالها به ضرر ما و برخی از سالها به سود ماست.
وی در رابطه با برخی ادعاها مبنی بر از بین رفتن ابرها در مرز ایران و ترکیه بر اساس نقشههای هواشناسی گفت: حرفهایی که درباره گم شدن ابرها در مرز ایران و ترکیه میزنند تماماً شایعه است. حرفهای این چنینی برای آشفته کردن ذهن مردم در فضای مجازی است. در ۳۰ سال گذشته، میانگین بارش ترکیه حدود ۵۵۰ میلیمتر بوده است. میانگین بارش ایران در ۳۰ سال گذشته حدود ۲۳۰ میلیمتر است. یعنی ایران و ترکیه حدود ۳۰۰ میلیمتر فاصله بارش دارند و ترکیه ۲.۵ برابر ما روزهای ابری دارد. تصور کنید چالوس تا تهران ۱۰۰ کیلومتر نیست، اما بارشهای آن کاملاً متفاوت است. اقلیم در منطقه جدا از هم است.
وظیفه درباره راهکار افزایش بارش گفت: برای افزایش بارندگی هیچ کاری نمیتوان انجام داد و سهم ما از آسمان همین است. تغییر اقلیم در سه دهه گذشته باعث وضعیت فعلی شده است. ایران یک سرزمین خشک است و ایران هم مانند ترکمنستان و افغانستان و عراق با کاهش بارش مواجه شود. کشورهایی که اقلیم خشکتری دارند و سهم بارشمان یک سوم دنیاست. باید به فکر صرفهجویی آب باشیم. موضوع انتقال پایتخت نیز به موضوع آب بازمی گردد.