شلهزرد یک دسر سنتی ایرانی است که به دلیل وجود زعفران، زردرنگ است و روی آن را دارچین و خلال بادام و خلال پسته میریزند اما از آنجاکه این دسر بیشتر در ایام مذهبی طبخ و توزیع میشود، روی آن را با پاشیدن دارچین منقوش به عبارات و اسامی مذهبی میکنند.
شلهزرد چگونه وارد فرهنگ ایرانیان شد؟
13 شهريور 1403 ساعت 11:48
گزارشگر : سهیلا صدیقی
شلهزرد یک دسر سنتی ایرانی است که به دلیل وجود زعفران، زردرنگ است و روی آن را دارچین و خلال بادام و خلال پسته میریزند اما از آنجاکه این دسر بیشتر در ایام مذهبی طبخ و توزیع میشود، روی آن را با پاشیدن دارچین منقوش به عبارات و اسامی مذهبی میکنند.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، اما شلهزرد چگونه وارد فرهنگ غذایی ایران شد؟
ابراهیم خان ظهیرالدوله از ۱۲۱۶ تا ۱۲۴۰ هجری قمری در دوره حکومت فتحعلیشاه قاجار حاکم کرمان شد و ۲۴ سال بر آن حکومت کرد.
ابراهیم خان پسر عمو، پسرخوانده و داماد فتحعلیشاه و از امیران و فرمانروایان اوایل دورهٔ قاجاریه بود.
وقتی والی ایالت کرمان و سیستان و بلوچستان شد، پس از ورود به کرمان شهری دید ویران با ملتی که یا اکثر مردانش کشته شده بودند و یا آن که کور و نابینا بودند. فقر و فلاکت و قحطی در کرمان بیداد میکرد و ابراهیم خان مردد که چه کاری میشود، کرد.
ابراهیم خان گزارشی به پایتخت ارسال میکند و ضمن اینکه از شاه میخواهد که ۵ سال کرمان و کرمانیها را از پرداخت مالیات معاف دارند تقاضای بودجهای ویژه را برای آبادانی کرمان مینماید.
وی مینویسد: مرا حکومت شهری فرستادهاید که مردمانش عدهای کور و مفلوک و بیمار و قحطی زدهاند و... و باید به این شهر توجه ویژه شود. ابراهیم خان سپس به فکر چاره اندیشی میافتد وِ برای اینکه بتواند کمی از آلام مردم را تسکین دهد هر ظهر و شام با درست کردن برنج و خورشت و فرستادن آن به در خانههای مردم کرمان تغذیه و قوت لایموت مردم را تامین مینماید و از سوی دیگر با ساختن قنوات و آباد کردن دهات و رونق بخشیدن به کشاورزی و رونق بخشیدن به تجارت و…. سعی میکند تا این شهر را به دوران شکوهش بازگرداند. ابراهیم خان هر روز خودش به آشپزخانه سرکشی میکرده، غذاهای مردم را خودش در ظرفهای مخصوص که ضرب سلام علی ابراهیم را در کف خود داشتند میریخته و به کارکنان و خدمه خود میداده تا بین مردم توزیع کنند.
روزی اما سرآشپز دربار ابراهیم خان میبیند که برنجها خمیر شدهاند و چند دیگ از دهها دیگ مسین پر از برنج شفته شده. هر لحظه ممکن بود که ابراهیم خان سر برسد. آشپز بیچاره از ترس اینکه امروز چه به مردم کرمان بدهد و چه جواب حاکم را بدهد دل در دلش نبود؛ ابراهیم خان وارد آشپز خانه میشود، آشپزها آرام آرام ابراهیمخان را در جریان میگذارند وی لیکن بدون آنکه خم به ابرو بیاورد لحظهای به فکر فرو میرود و آنگاه دستور میدهد تا شکر و زعفران و گلاب بیاورند و به برنج خمیر شده اضافه کنند و چنین میشود که شله زرد یا همان ابراهیمخانی متولد میشود، کارکنان و خدمه ارگ حکومتی ابراهیمخانی را به در خانه مردم کرمان میبرند و این غذای جدید بیش از انتظار مورد استقبال مردم واقع میشود.
کد مطلب: 427479