پروژه ایران : به من بگو چه میخوری تا به تو بگویم که چه هستی؟ ژان آنتلم بریلات ساوارین، نویسنده «فیزیولوژی طعم»
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، غذا بخشی ضروری از زندگی است. اکثر مردم در دنیای غرب از حداقل سه وعده غذایی در روز لذت میبرند، همراه با تنقلات یاخوراکیهای کوچک در هر زمان که لقمهها شروع شود. رابطه باکتریهای روده و سلامت روانی اهمیت انتخاب غذای آگاهانه هرگز به ایناندازه آشکار نبوده است؛ با این حال، بسیاری از مردم همچنان در دام اغواگرانه غذاهای فرآوریشده با ارزش غذایی پایین میافتند. اگر مردم میدانند که اسموتیهای پر خاصیت بر قند بیکن غلبه میکنند، چرا به انتخاب چیزی که برایشان مضر است ادامه میدهند؟
تعداد انتخابهای غذایی
یکی از دلایل یک رژیم غذایی نامناسب، تعداد زیاد انتخابهای غذایی است که باید هر روز انجام دهیم. ما با یک جریان به ظاهربیپایان از تصمیمات روبرو هستیم که بار شناختی قابل توجهی را بر ذهن مشغول ما میگذارد.
سعی کنید به این سوال پاسخ دهید: روزانه چند تصمیم میگیرید که مربوط به غذا و خوردن است؟
مطالعهای از دانشگاه کرنل نشان میدهد که مردم تعداد انتخابهای غذایی روزانه خود را به شدت دست کم میگیرند. محققان در تلاش برای یادگیری در مورد عادات غذایی و مصرف بیفکر غذا از 139 نفر خواستند گزارش دهند که چه زمانی، چه چیزی، چه مقدار، کجا وبا چه کسی غذا خوردهاند؟ علاوه بر این، سه نفر تمرین جداگانهای را انجام دادند که از آنها خواسته شد تا کارهای روزانه خود را انجامدهند و هر بار که غذا خوردن را انتخاب کردند، روی یک دستگاه شمارش دیجیتال کلیک کنند.
محققان دریافتند که قبل از تکمیل مطالعه، تخمین شرکتکنندگان از انتخابهای غذایی نسبتاً پایین بود و به طور متوسط در 14.4 انتخاب بود. در مقایسه، اعداد واقعی که وقتی از مردم خواسته شد سوالات دقیقتری داشته باشند، هر روز 226.7 تصمیم مرتبط با غذارا پیشنهاد میکنند. اگر این عدد خیلی زیاد به نظر میرسد، چرا برای یک روز تلاش نمیکنید که یک دفترچه تصمیمگیری غذاییشخصی را تکمیل کنید؟ ممکن است از نتیجهای که به دست میآورید، شگفتزده شوید.
در یک مطالعه بعدی، محققان بیشتر بررسی کردند که شرکتکنندگان تا چه اندازه به نشانههای محیطی مؤثر در انتخاب غذایشان توجهمیکنند. یک آزمایش میدانی در خارج از آزمایشگاه به طور هوشمندانهای بشقابها و اندازه غذای افراد را دستکاری کرد. اندازههایبزرگتر شرکتکنندگان را به مصرف مقادیر بیشتری غذا سوق داد. با این حال، زمانی که افراد مورد سوال قرار گرفتند، آگاهی کمی ازنحوه تاثیر محیط غذایی آنها بر انتخابهای بعدی نشان دادند. این یافتهها با مجموعهای از تحقیقات تثبیت شده مطابقت دارد که نشانمیدهد محیط تصمیمگیری یا معماری انتخاب نقش مهمی در شکلدهی به تصمیمگیری افراد دارد، که اغلب نادیده گرفته میشود.
اهمیت ذهن آگاهی
تحقیق ارائه شده در بالا چندین نتیجه جالب ارائه میدهد. اول، ما خیلی بیشتر از چیزی که فکرش را میکنیم، انتخابهای غذایی انجاممیدهیم. از لحظهای که از رختخواب بیرون میرویم و شروع به فکر کردن به صبحانه میکنیم، با یکسری تصمیمات کوچک دائمی مواجه میشویم. این تصمیمات نه تنها به نوع غذایی که مصرف میکنیم، بلکه به جنبههای مرتبط مانند محیط اجتماعی یک وعده غذایی نیزمربوط میشود. ثانیاً، ما اغلب از نشانههایی که ممکن است باعث ایجاد یا تغییر در یک تصمیم شوند، بیاطلاع هستیم؛ به خصوص اگرانتخاب بیاهمیتی به نظر برسد. کمی بیسکویت با آن قهوه صبح؟ اشکالی ندارد اگر انجام دهم!
یک عامل کلیدی که ممکن است به افزایش آگاهی و بهبود انتخابهای غذایی بعدی کمک کند، افزایش سطح ذهن آگاهی است. این شاملحضور بیشتر در لحظه و توجه بیشتر به محیط بیرونی و احساسات درونی است. در واقع، تحقیقات نشان میدهد که ذهن آگاهیمیتواند در مراحل مختلف تصمیمگیری سودمند باشد. سطوح بیشتر آگاهی ممکن است به افراد کمک کند تشخیص دهند که چه زمانیانتخاب غذا انجام میشود. همچنین ممکن است به آنها در جمعآوری اطلاعات در مورد انتخاب خود کمک کند؛ این ممکن است شاملمقایسه آگاهانه مواد مختلف یا ارزشهای غذایی باشد. در نهایت، تمرکز حواس ممکن است از افراد در پاسخ به بازخورد در موردانتخابهای اخیر غذایی خود حمایت کند، به عنوان مثال به آنها در مورد احساس سیری یا رضایت کلی حاصل از منابع غذایی مختلف هشدار دهد.