شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ , 18 Jan 2025
يکشنبه ۱۹ فروردين ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۴۰
کد مطلب : 419070

عید فطر و دعا برای امام عصر(عج)

پروژه ایران : با نگاه و تامل در اعمال و دعاهای مربوط به عید فطر، می یابیم که در این عید بزرگ توجه خاصی به امام زمان(عج) شده است. بخشی از اعمال و دعاهای این عید بزرگ مربوط به امام زمان است.
عید سعید فطر
عید سعید فطر
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، اگر نگاهی به اعمال و دعاهای مربوط به عید فطر داشته باشیم می یابیم که در این عید بزرگ توجه خاصی به امام زمان(عج) شده است. عید فطر و عید قربان بزرگترین اعیاد اسلامی هستند که درباره این دو روایات بسیاری رسیده است. بخشی از این روایات درباره جایگاه و ارزش عید قربان و فطر است و بخشی دیگر به آداب و اعمال این دو عید پرداخته اند. از میان اعمال و آداب مختلفی که رسیده است دعاهایی که درباره امام (عج) رسیده را مورد بررسی قرار می دهیم.

یکم:دعای ندبه

اوّل: دعاى ندبه؛ قرائت دعای ندبه در روز عید فطر توجه خاص به امام زمان(عج) است.

فرازهای دعای ندبه
این دعا از چهار فراز تشکیل شده که با یکدیگر مرتبط بوده و مجموعا یک منظومه ی منظم و سیر منسجم را تشکیل می دهند.

فراز اول: حمد و صلوات
این دعا با حمد بر ربوبیت خداوند و صلوات بر پیامبر گرامی اسلام و اهل بیت مکرمش علیهم السلام آغاز می شود .
الحمد لله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا محمد نبیه و آله و سلم تسلیما .
ستایش مخصوص پروردگار جهانیان است و درود و سلام مخصوص خداوند بر آقای ما پیامبرش و خاندان او باد.

فراز دوم: ثنای بر قضاء
این فراز که با حمد و ثنای دوباره بر جریان قضای الهی نسبت به اولیائش شروع می شود، در واقع دربردارنده ی همه ی دعا به نحو اجمال است که با عباراتی مختصر، مضامین بعدی دعا را مورد اشاره قرار می دهد .
اللهم لک الحمد علی ماجری به قضاؤک فی اولیائک . . . و جعلتهم الذریعة الیک و الوسیلة الی رضوانک .
بار خدایا! ستایش فقط تو را سزاست بر آن قضاء و قدری که درباره ی اولیا و نمایندگانت جاری شد . . . و آنان را سبب دست آویزی به سویت و وسیله ای برای خشنودی محضت قرار دادی.

فراز سوم: تاریخ، از آغاز تا تکامل
در سومین فراز از این دعای شریف، ماجرای تفصیلی قضا و حکم الهی در مورد اولیائش مورد بررسی قرار می گیرد که در آن، نقطه ی شروع تاریخ بشریت و تحولات اساسی و در نهایت، سیر تکاملی آن به سوی عصر حاکمیت حضرت بقیة الله علیه السلام که اوج تقرب جامعه ی بشری به خدای متعال وهدف نهایی از خلقت است، مورد توجه واقع می شود . این فراز با عبارت فبعض اسکنته جنتک آغاز می گردد و با جمله ی و نحن نقول الحمدلله رب العالمین به انتها می رسد.

فراز چهارم: استغاثه و طلب
استغاثه به درگاه حضرت حق، آخرین فراز از دعای ندبه را به خود اختصاص می دهد:
اللهم انت کشاف الکرب و البلوی . . . .خدایا! تویی تنها برطرف کننده گرفتاری ها و سختی ها . . . .

دوم: دعای خروج برای نماز عید فطر

دوّم: دعائی که هنگام خروج برای نماز عید فطر وارد شده، که بخشی از آن بدین شرح است:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى وَلِیِّكَ الْمُنْتَظِرِ أَمْرَكَ‏ الْمُنْتَظَرِ لِفَرَجِ أَوْلِیَائِكَ اللَّهُمَّ اشْعَبْ‏ بِهِ الصَّدْعَ وَ ارْتُقْ بِهِ الْفَتْقَ وَ أَمِتْ بِهِ الْجَوْرَ وَ أَظْهِرْ بِهِ الْعَدْلَ وَ زَیِّنْ بِطُولِ بَقَائِهِ الْأَرْضَ وَ أَیِّدْهُ بِنَصْرِكَ وَ انْصُرْهُ بِالرُّعْبِ وَ قَوِّ نَاصِرَهُمْ وَ اخْذُلْ خَاذِلَهُمْ ...

گویا عید فطر یک نوع شکرانه به درگاه خداوند متعال، جهت نعمت ولایت و امامت است. عید فطر شکرگزاری پیوند با امام است و منتظران در این عید اعلام می کنند که تمام توفیقات من به خاطر وجود امام زمانم است.

بزرگداشت عید فطر به این معنی است که زندگی من در سایه امام عصر(عج) معنی پیدا می کند؛ چراکه در ادعیه و اعمال ماه مبارک رمضان دائما از امام یاد می کنیم و نوعی طی طریق به سوی الی الله است.

سوم: دعای امام سجاد(ع) در روز عید فطر

مضمون این درخواست فرج و گشایش است. در بخشی از دعای روز عید فطر امام سجاد(علیه السلام )می‌خوانیم: «وَاَعِنّی عَلی جِهادِ عَدُوِّكَ فی سَبیلِكَ مَعَ وَلیكَ كما قُلْتَ جَلَّ قَولُكَ اِنَّ اللّهَ اشْتَری مِنَ الْمُۆمنینَ اَنْفُسَهُمْ وَ اَموالَهُمْ بِاَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ یقاتِلونَ فی سبیل اللَّهِ  ... اللَّهُمَّ فَاَرِنی ذلِكَ السَّبیلَ حَتَّی اُقاتِلَ فیهِ بِنَفْسی وَ مالی طَلَبَ رِضاكَ فَاَكُونَ مِنَ الْفائِزینَ؛

خدایا مرا بر جهاد با دشمنت در راه خودت همراه با ولیت [امام زمان] یاری كن، چنان كه خود فرمودی و بزرگ است سخن تو كه «خداوند از مۆمنان، جانها و اموالشان را خریداری كرده كه [در برابرش] بهشت برای آنان باشد، [به این صورت كه] در راه خدا پیكار كنند..» خدایا پس این راه جهادت را به من نشان بده تا با جان و مال برای رضای تو در آن بجنگم، پس [به شهادت رسیده] از رستگاران باشم.»
چهارم: دعای امام زمان(عج) بعد از نماز صبح روز عید فطر 
اَللّهُمَّ إنّی اَتَوَجَّهُ إلِیكَ بِمُحَمَّدٍ(صَلَّی اللهُ عَلیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّم) اَمامِی وَ بِعَلِیّ‌ِ (عَلَیهِ الصَّلاهُ وَالسَّلام) عَنْ یَمینِی وَ خَلفِی وَ بِاَئِمَّتِی عَنْ یَسارِیْ اَستَتِرُوا بِهِمْ مِنْ عَذابِكْ.

خدایا! ما با این جلال و شكوه به حضور تو بار می یابم كه از قهر و غضبت نجات پیدا كنم، بگونه ای كه وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) جلوی من باشد. و علی بن أبیطالب از طرف راست و پشت سر مرا حفظ كند. و ائمه دیگر طرف چپ مرا حفظ كنند. من مُحاط و محفوف به نبوّت و رسالت و ولایت و امامت باشم. من در این مجمع و این مجموعه به حضور تو بار می یابم ،و به وسیله اینها از قهر و عذاب تو نجات پیدا كنم.

این دعا چگونگی عرض حاجت به خداوند متعال را نشان می دهد، اینکه به چه کسانی متوسّل شویم ، چه کسانی را شفیع قرار بدهیم و از نبوّت آنها، از رسالت آنها، از ولایت آنها، از امامت آنها، از عصمت آنها، از حجّت بالغه بودن آنها مدد بگیریم.
https://theiranproject.com/vdciy3a5ut1azu2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما