پروژه ایران : تقی آزادارمکی، جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران درباره رویکرد مقامات نسبت به پدیده مهاجرت با روزنامه هممیهن گفتوگو پرداخت.
به گزارش پروژه ایران، تقی آزادارمکی، جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران درباره رویکرد مقامات نسبت به پدیده مهاجرت گفت:
جامعه به لحاظ اقتصادی و اجتماعی بیمار است اما میگویند که نخبه صرفاً به دلیل اقتصادی مهاجرت میکند. این درحالیست که اولین علت مهاجرت نخبگان از کشور دلیل اقتصادی نیست.
اما نخبهها به این دلیل از کشور ما مهاجرت میکنند که در خیلی از عرصهها، پخمهها حضور و نفوذ دارند و جای نخبهها را پخمهها و شبهنخبهها گرفتهاند.
دانشگاههای ما نیروی متخصص تربیت میکند اما نهادها و سازمانها از داخل احزاب وابسته به خود و مناسبات شخصی خود نیرو استخدام میکنند. تعداد بالایی از افراد بهعنوان متخصص روابط بینالملل در دانشگاهها تربیت میشوند اما وزارت امورخارجه از آنها بهعنوان سفیر و نماینده ایران در خارج از کشور استفاده نمیکند؛ جای این افراد را فرزندان و وابستگان افراد میگیرند؛ در همه وزارتخانهها وضعیت چنین است.
مسئله دیگر، بدبینی نسبت به نخبهها در کشور است. هر کس در این کشور باسوادتر است غربزدهتر تلقی میشود. هر که منتقدتر است، خائنتر تلقی میشود؛ افرادی که تابع هستند محبوب شده و صاحب جایگاه میشوند. به رؤسای دانشکدههای کشور نگاه کنید تا به شرایط پی ببرید.
مسئله سوم و بسیار مهم این است که وقتی جامعهای انسجام اجتماعی خود را از دست میدهد قدرت و محبوبیت و کارآمدی مطلوب ندارد نیروهای خود را بیرون میریزد. علت اصلی مهاجرت عدم چسبندگی نظام اجتماعی به نظام سیاسی و فرهنگی است. متخصصین التماس میکنند که از دانش و مهارت آنها استفاده شود اما این کار را نمیکنند.
همبستگی اجتماعی، سازگاری اجتماعی و فرهنگی، اخلاق عمومی و... دچار افول شده است. افراد ولو کارگر ساده، مهاجرت میکنند به این دلیل که احساس میکنند شرایطی که در اینجا وجود دارد آزارش میدهد درحالیکه در کشور دیگر آزار نمیبیند.
امروز در وزارت علوم هجمهای فراگیر نسبت به آزادسازی مدرک فارغالتحصیلان به راه افتاده است. این هجمه بهقدری زیاد است که معاونت آموزشی وزارتخانه از کارشناسان آموزشی دانشکدهها و دانشگاهها طلب نیرو کرده است که نمیرسیم پول بگیریم و مدارک را آزاد کنیم. این نیروها در دانشگاه آموزش میدهند که به آزادسازی مدارک کمک کنند.