وی در ادامه گفت: سامانه جامع خدماترسانی دولت در حال طی کردن مراحل نهایی خود است. راهاندازی آن باعث حذف بوروکراسی فیزیکی و کاهش حمل و نقل و مصرف سوخت میشود.
سلاجقه در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه تغییر اقلیم یک بعد طبیعی و یک بعد انسانساخت دارد، اظهار کرد: میانگین دمای هو و بارشهای جهانی در بازههای زمانی کاهش چشمگیری داشت و شاهد دورههایی مانند یخبندان بودیم.دیرینهشناسی نیز نشان میدهد که کره زمین برای ساماندهی خود حتما تغییراتی را میپذیرد. با آب شدن یخهای قطب جنوب امکان ایجاد تغییرات در پوسته زمین و بروز زلزله وجود دارد.
وی با اشاره به ابعاد ملی اقدامات ایران برای سازگاری با تغییرات اقلیمی گفت: ایران متنوعترین شرایط اقلیمی در جهان را داشته است. با توجه به تغییرات اقلیمی، تغییراتی نیز در اندیشه ما باید اتفاق بیفتد و هم مصرف، هم تولید و هم باز چرخانی باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تبعات برخی حوادث گفت: طوفان کاترینا در آمریکا موجب شد که حتی با وجود صرف ۱۲۵ میلیارد دلار هزینه از سوی آمریکا شرایط به حال گذشته باز نگردد سیل سال ۹۸ نیز به کشورمان ۳۵ هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرد.
سلاجقه در ادامه با اشاره به نقش تولید در کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی اظهار کرد: وزارتخانههای صنعت معدن و تجارت، کشاورزی و نیرو باید گامهای اساسی در این زمینه بردارند البته کارهایی انجام شده است.
وی اضافه کرد: در برنامه هفتم توسعه تغییر اقلیم برای اولین بار مطرح شد و سازمان محیط زیست طی یک سال باید برنامه ملی تغییر اقلیم را تدوین کند. پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار نیز به عنوان هاب منطقهای تغییر اقلیم تعیین شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: رویکرد دولت در این زمینه بسیار مناسب است ولی تغییرات شرایط اقلیمی آنقدر حاد است که تاثیر عملکردها چندان ملموس نیست.
وی در زمینه سازگاری با تغییر اقلیم در حوزه کشاورزی به ضرورت تغییر الگوی کشت، مدیریت مصرف آب و نحوه استفاده از سموم اشاره کرد.
سلاجقه با اشاره به دریاچه ارومیه اظهار کرد: در زمینه مدیریت دریاچه ارومیه ما به مدیریت نرم اعتقاد داریم این در حالیست که برخی از دولتها به مدیریت سخت معتقد بودند. مدیریت نرم مبتنی بر عملکرد وزارتخانههای جهاد کشاورزی و نیرو و لازم است وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تغییر الگوی کشت و ساماندهی چاههای غیر مجاز گام بردارد.
وی در زمینه مصرف نیز اظهار کرد: تنوع زیستی در جهان دچار دگردیسی شده است و شاهد جایگزینی گونههای گیاهی و جانوری جهان هستیم و به تبع آن دگردیسی فرهنگی اتفاق میافتد بنابراین باید در جهت سازگاری تلاش کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: میانگین استفاده از آب در بخش کشاورزی در دنیا ۶۰ درصد است اما این عدد در ایران مناسب نیست. در واقع با توجه به تغییرات اقلیمی باید در همه ابعاد تغییراتی را ایجاد کنیم و اسرافگرایی را در بین دولت و مردم کاهش دهیم.
سلاجقه در ادامه گفت: دولت تولید ۱۰ هزار مگاوات انرژی خورشیدی را هدفگذاری کرده و سرمایهگذاری در زمینه انرژیهای بادی را در دستور کار دارد. سازمان حفاظت محیط زیست به پروژههایی که زیر ۱۰۰ مگاوات برق خورشیدی تولید کند، مجوز میدهد.
وی با اشاره به بازچرخانی آب اظهار کرد: بر اساس تاکید سازمان محیط زیست هر کلنگی که به زمین میخورد پیش از آن باید ساختمان تصفیه خانه آن به کار افتاده باشد.
سلاجقه با اشاره به اقدامات بینالمللی در زمینه تغییرات اقلیمی گفت: در این زمینه اجلاس «کاپ» برگزار میشود و میثاقی وجود دارد که همه کشورها باید به آن پایبند باشند. کشورهای توسعه یافته باید ۱۰۰ میلیارد دلار به به صندوق تغییر اقلیم اختصاص دهند این در حالیست که تاکنون حدود ۷ میلیارد دلار اختصاص دادهاند.
وی اضافه کرد: در زمینه ابعاد بینالمللی تغییر اقلیم پرسشهایی مطرح است. به عنوان نمونه آیا کشورهای در حال توسعه باید تاوان مسایل کشورهای توسعه یافته را بدهند؟همه آحاد بشر باید از محیط زیست سالم و پایدار برخوردار باشند آیا در عمل این اتفاق میافتد؟ آیا تحریمها اجازه استفاده از ظرفیتهای بینالمللی را به ایران میدهند این در حالیست که سازمان ملل در زمینه تحریمهای ایران سکوت مطلق کرده است.
سلاجقه در پایان با بیان اینکه ایران در زمینه سازگاری با تغییرات اقلیمی گامهای اساسی برداشته است، تاکید کرد: تغییر سبد سوخت، کیفیسازی آن و تلاش برای کاهش گازهای گلخانهای از جمله اقدامات انجام شده از سوی کشورمان است.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران