پروژه ایران : این سوالی است که به نظر میرسد بحث دربارۀ آن پایانی ندارد: آیا خوردن غذایی که از دستتان افتاده، اگر سریع آن را بردارید، بیخطر است؟
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، ظاهرا قانونی نانوشته در عرف عمومی وجود دارد به اسم «قانون پنج ثانیه»؛ به این معنی که اگر یک خوراکی را که از دستتان روی زمین افتاده، تا قبل از پنج ثانیه بردارید، هنوز آلوده نشده و میشود آن را خورد. این عقیده موضوع بحثهای خانوادگی و شبهعلمی بیشماری بوده است که برخی ادعا میکنند واقعی است و برخی دیگر آن را دروغ میدانند.
این سوال سادهای به نظر میرسد، اما علم همیشه آن را جدی نگرفته است. خوشبختانه، محققان مدرن سرانجام در حال کشف تفاوتهای ظریف قانون پنج ثانیه هستند.
باکتریها چقدر سریع میتوانند غذا را آلوده کنند؟
کلید قانون پنج ثانیه، درک سرعت انتقال باکتری از سطح زمین به غذای شماست. دونالد شافنِر، دانشمند علوم غذایی دانشگاه راتگرز، میگوید بسیاری از افراد این اندازهگیری را اشتباه گرفتهاند. مطالعات علمی آماتور و بررسیهای تلویزیونی با تکیه بر آزمایشهایی که از سوی جامعه علمی تایید نشدند، موضوع را اشتباه گرفتهاند.
در واقع، قبل از سال ۲۰۱۶، تنها یک تحقیق دقیق دیگر در مورد قانون پنج ثانیه انجام شد: یک مطالعه داوریشده توسط پل داوسون، دانشمند علوم غذایی در دانشگاه کلمسون در سال ۲۰۰۷. داوسون و همکارانش گزارش کردند که غذا میتواند بلافاصله باکتریها را در تماس با یک سطح جذب کند، اما این مطالعه بیشتر روی مدت زمانی که باکتریها میتوانند روی سطوح زنده بمانند تا مواد غذایی را آلوده کنند، متمرکز بود.
به همین دلیل است که شافنر و شاگردش رابین میراندا تصمیم گرفتند تنوع بیشتری از غذاها را در شرایط متنوعتر بیازمایند. آزمایشاتی که آنها در مجله میکروبیولوژی کاربردی و محیطی در سال ۲۰۱۶ گزارش کردند نشان میداد قانون پنج ثانیه اصلاً قانون درستی نیست. آنها دریافتند هرقدر غذا روی یک سطح پوشیده از باکتری بیشتر بماند، باکتریهای بیشتری به آن میچسبد، اما به محض برخورد غذا با زمین، باکتریهای زیادی جمع میشوند.