پروژه ایران : مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به سبوسگیری ۱۸ تا ۲۲ درصدی از آردهای تولیدی در کشور گفت: این میزان سبوسگیری در حالی است که میزان استاندارد سبوسگیری از آرد باید ۲ تا ۶ درصد باشد!
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، نان منبع اصلی انرژی بهشمار میرود و بنابراین سلامت نان تولیدی در کشور، اهمیت بسزایی در تأمین سلامتیمان دارد.
نان قوت غالب مردم ایران
آمارها نشان میدهد که نان، قوت غالب مردم کشورمان است بهطوری که طبق اعلام رئیس سازمان غذا و دارو میزان مصرف نان در کشور ما 37 درصد بیشتر از کشورهای منطقه است و هر ایرانی بهصورت میانگین 300 گرم نان در روز مصرف میکند که میتواند بستر مناسب برای تأمین انرژی، پروتئین، املاح و ویتامینها باشد.
کدام نان برای سلامتی فایده دارد؟
امروزه در بسیاری از کشورهای جهان، مردم به نان کامل دسترسی دارند اما در کشور ما هنوز این نان در دسترس همه افراد قرار ندارد. منظور از نان کامل، نانی است که از آرد آسیابشده گندم بهطور کامل و بدون مواد افزودنی تشکیل شده باشد،
به این نان، نان سبوسدار نیز گفته میشود. این نان با داشتن فوایدی همچون کاهش مشکلات گوارشی، کاهش خطر ابتلا به کبد چرب، کمک به کاهش وزن و تناسب اندام، کاهش احتمال بروز برخی انواع سرطانها، پیشگیری از یبوست و بواسیر و پایین آمدن خطر ابتلا به فشار خون و قند خون و... به تأمین سلامتی مردم کمک میکند.
نان سبوسدار، یکی از مهمترین منابع دریافت فیبر است؛ بنا بر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در زمان حاضر میزان دریافت فیبر در کشورمان 13 گرم در روز است اما میزان توصیهشده مصرف فیبر 28 گرم است؛ بهعبارت دیگر ایرانیها حدوداً نصف استاندارد جهانی فیبر مصرف میکنند.
سلامتی مردم قربانی سودجوییها
با وجود اثبات فواید پرشمار نان کامل، بسیاری از تولیدکنندگان آرد بهدلیل سودی که از فروش سبوس به صنایع دامداری حاصل میشود، اقدام به سبوسگیری از آرد میکنند و سبوس استخراجشده را بهصورت جداگانه به فروش میرسانند، همین موضوع سبب شده است سلامتی مردم کشورمان، قربانی سودجویی عدهای از فعالان صنعت تولید نان و واسطههای فروش سبوس شود.
کارشناسان میگویند سودآوری بسیار پایین و گاهی زیانده بودن تولید آرد کامل، سبب شده است کارخانجات تولیدکننده آرد تمایلی به تولید آرد سبوسدار نداشته باشند.
چند تولیدکننده آرد کامل در کشور داریم؟
قرار بود براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، تا پایان سال گذشته یک کارخانه تولید آرد کامل در هر استان راهاندازی شود؛ اطلاعات دقیقی از میزان اجرای این مصوبه وجود ندارد اما معاون غذا و داروی وزارت بهداشت مدعی است؛ 370 تولیدکننده آرد در کشور داریم که 25 درصد از آنها، آرد کامل تولید میکنند.
کاهش سودآوری؛ دغدغه تولیدکنندگان آرد
احمد اسماعیلزاده؛ مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم درباره موضوع تولید آرد کامل اظهار کرد: دغدغه تولیدکنندگان در تولید آرد کامل این است که اگر فرآیند تولید آرد کامل طی شود و آرد سبوسگیری نشود، سودی که از فروش سبوس عاید تولیدکنندگان میشود کاهش یابد.
وی افزود: وزارت بهداشت از تولید نان کامل حمایت میکند و طبیعتاً هر سیاستی را در وزارت بهداشت پیش ببریم باید با حمایت صنف تولیدکنندگان آرد و نان، وزارت صمت و سازمان حمایت از مصرفکننده صورت بگیرد. دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی هماهنگکننده اجرای برنامه آرد کامل است و دستگاههایی که در تولید نان کامل نقش دارند در جلسات دبیرخانه نظر میدهند و مصوبات آن اجرایی میشود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با ابراز اینکه دغدغه تولیدکنندگان بیشتر بهدلیل قیمت پایین نان کامل در کشور است، گفت: پیشنهاد ما این است که تولید نان کامل بدون افزایش قیمت برای مردم انجام شود اما تولیدکنندگان نیز بهدنبال سود و منافع خود هستند و بنابراین سازمان حمایت از مصرفکنندگان باید پای کار بیاید و این موضوع را مدیریت کند.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت در دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی رأی دارد و پیشنهاد نان کامل را مطرح کرده است که به سلامت کشور کمک میکند البته وزارت بهداشت در بحث تولید نان کامل نقش اجرایی ندارد اما اگر موضوع تولید نان کامل در مجلس و سایر دستگاههای مربوطه مصوب شود سازمان غذا و دارو متولی نظارت بر این موضوع خواهد بود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به سؤالی مبنی بر میزان سبوسگیری از آردهای تولیدشده در کشور اذعان داشت: در زمان حاضر بهجز کارخانههایی که آرد کامل در آنها تولید میشود بقیه کارخانجات تولید آرد، بین 18 تا 22 درصد از آرد سبوسگیری میکنند!
این در حالی است که بر اساس استاندارد نان کامل، میزان استاندارد سبوسگیری از آرد باید 2 تا 6 درصد باشد! که این میزان سبوسگیری نیز برای از بین رفتن آلایندهها و فلزات سنگین لحاظ شده است و مابقی سبوس باید در آرد بماند که فیبر کافی را برای سلامتی انسان تأمین کند.