شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ , 23 Nov 2024
سه شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۳۰
کد مطلب : 422315
«استونر» منتشر شد

رمانی که ۵۰ سال بعد و پس از مرگ نویسنده‌اش پرفروش شد!

پروژه ایران : استونر، داستان زندگی مالامال از ناامیدی یک انسان دانشگاهی، رمانی است که 50 سال پس از اولین انتشارش ناگهان به یک اثر پرفروش تبدیل شد و همگان را شگفت‌زده کرد غیر از نویسنده‌اش که این اقبال در طول «زمان» را پیش‌بینی کرده بود؛ هرچند زنده نبود تا آن را ببیند!
رمانی که ۵۰ سال بعد و پس از مرگ نویسنده‌اش پرفروش شد!
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، جان ادوارد ویلیامز، رمان‌نویس آمریکایی، در 13 ژوئن 1963، از دانشگاه دنور که در آن به عنوان استاد زبان انگلیسی مشغول بود، به کارگزارش ماری رودل نامه‌ای نوشت؛ رودل تازه سومین رمان ویلیامز یعنی «استونر» را خوانده بود و در عین حال که آشکارا آن را تحسین می کرد، به آقای نویسنده هشدار می‌داد «ناامید» نباشد!
 
ویلیامز در پاسخ به او نوشت: « گمان می‌کنم که در زمینه‌ی احتمالات تجاری با شما موافقم؛ اما همچنین فکر می‌کنم که اگر درست با آن برخورد شود (همیشه احتمال خلافش هست) - یعنی اگر ناشر آن را فقط به عنوان یک «رمان آکادمیک» دیگر تلقی نکند، همانطور که قصاب [رمان دوم او] به عنوان یک «وسترن» تلقی می‌شود، این رمان ممکن است ما را شگفت‌زده کند؛ هرچند هیچ توهمی ندارم که به یک کتاب «پرفروش» یا چیزی شبیه به آن تبدیل شود. تنها چیزی که درباره‌اش مطمئنم این است که با گذشت زمان ممکن است به عنوان یک رمان بسیار خوب در نظر گرفته شود.
 
این لحن و طرز فکر برای تقریباً هر رمان‌نویسی آشناست: اطمینان به کار خود؛ که اگر غیر از این بود دست به نوشتن نمی‌زد! هوشیاری در مواجهه با الهه‌ی «موفقیت»؛ بالا بردن محتاطانه‌ی توقع و همزمان احتیاط بیشتر در بالا نبردن آن. و در نهایت، «بیرون شدن» ابدی نویسنده – که اگر کارها درست پیش نرفت احتمالاً تقصیر دیگران است!
 


استونر اولین بار در سال 1965 منتشر شد و مطابق معمول، بین بیم‌‌ها و امیدهای رمان‌نویس در رفت و آمد بود. اولین بررسی‌ها درباره ی رمان محترمانه بود. فروش معقولی داشت و تبدیل به کتابی «پرفروش» نشد و نهایتاً چاپ آن متوقف شد. در سال 1972، «آگوستوس»، رمان دیگر ویلیامز، جایزه ملی کتاب داستانی آمریکا را بطور مشترک با «کایمرا» جان بارت به دست آورد و این بزرگترین موفقیت ویلیامز در عرصه عمومی بود، اما او حتی در مراسم شرکت نکرد.
 
بیشتر بخوانید:
خاطرات زنی در ارتش مخفی چرچیل از جنگ جهانی دوم منتشر شد
پنج رمان که دیکتاتوری در آمریکا را پیشبینی‌ کرده‌اند!



دو دهه بعد وقتی ویلیامز بدون اینکه دیگر داستانی منتشر کند درگذشت، یادبودنویس نیویورک تایمز با او به اندازه یک شاعر و «معلم» به عنوان یک رمان نویس برخورد کرد. اما آن عاملی که ویلیامز در نامه‌اش به آن اشاره کرد هنوز نرسیده بود - که رمان‌نویسان اغلب درباره‌اش می‌نویسند، از آن می‌ترسند، اما به آن اعتماد می‌کنند – یعنی «زمان» . و «زمان» ویلیامز را بسیار بیش از امیدهای ناچیزی که خود داشت ارج نهاد. پنجاه سال پس از نوشتن آن نامه، «استونر» بطور کاملاً غیر منتظره در سراسر اروپا به یک کتاب پرفروش تبدیل شد! بطوری که ناشران  کتاب را نیز شگفت‌زده کرد؛ یک کتاب پرفروش در ناب‌ترین حالت ممکن - کتابی که تقریباً به طور کامل دهان به دهان در میان خوانندگان تبلیغ شد.
 
«استونر» رمانی است که اتفاقات آن در در دانشگاه میزوری رخ می‌دهد؛ البته نویسنده در ابتدای کتاب تأکید کرده که دانشگاه میزوریِ این رمان را باید مکانی تخیلی در نظر گرفت. رمان در ۱۷ بخش نوشته شده است. ۲ هفته‌ پس از اینکه «ویلیام استونر» مدرک کارشناسی‌اش در رشته‌ی  ادبیات را گرفت، «شاهزاده فرانسیس فردیناند» در سارایوو به ‌دست یک پیکارجوی ملی‌گرای صرب کشته شد و پیش از شروع پاییز، جنگ جهانی سراسر اروپا را فراگرفت. جنگ موضوعی بود که دانشجویانِ مسن‌تر پیوسته به آن علاقه نشان می‌دادند. آنان نمی‌دانستند آمریکا سرانجام چه نقشی در آن ایفا می‌کند و بی‌خبری از آینده‌ را به فال نیک می‌گرفتند. آینده برای ویلیام استونر روشن، معین و بی‌تغییر بود: او آینده را همچون جریانِ رویدادها، امکان‌ها و دگرگونی‌های پیوسته نمی‌دید؛ بلکه بیشتر آن را قلمروِ پیشِ رویی می‌پنداشت که در انتظار اکتشاف‌های خود اوست. او آینده را همچون کتابخانهٔ بزرگ دانشگاه می‌دید که می‌شد گوشه‌های جدیدی برایش ساخت، کتاب‌های جدید را به آن اضافه کرد و کتاب‌های قدیمی را از آن برداشت.
 
«استونر» هنگام تدریس در کلاس گاه چنان غرق در موضوع درس می‌شد که نه‌تنها بی‌کفایتی‌اش، بلکه وجود خود و حتی دانشجویان را از یاد می‌برد. گاه آن‌قدر سر شوق می‌آمد که لکنت می‌گرفت، با دستانش حرف می‌زد و یادداشت‌هایی را که از پیش آماده حرده بود به کل فراموش می‌کرد. اوایل از فوران احساسات این‌چنینی شرم‌زده می‌شد، اما وقتی دید دانشجویان بعد از کلاس بیشتر به نزدش می‌آیند تهییج شد تا کاری را بکند که هرگز کسی به او یاد نداده بود. شروع کرد به فاش کردن عشقش، عشق به ادبیات، به زبان، به رازهای سربه‌مهر عقل و احساس در ترکیبات موجز و غریب و نامنتظره‌ی حروف و کلمات در سردترین و سیاه‌ترین حروف چاپی… عشقی که پیش‌تر طوری پنهانش کرده بود که گویی ممنوعه است و خطرناک، و حالا در ابتدا محتاطانه و سپس با قاطعیت و در نهایت با غرور و افتخار از آن پرده برمی‌داشت». این رمان را بخوانید تا با استونر بیشتر آشنا شوید.
 
کتاب «استونر» با ترجمه‌ی محمدرضا ترک‌تتاری در ۲۸۸ صفحه رقعی به تازگی توسط نشر ماهی چاپ و با قیمت 290 هزار تومان راهی بازار کتاب شده است.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdcezw8enjh8wxi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما