پروژه ایران : ماکس فریش در رمان «انسان در هولوسن ظاهر میشود» از خلال داستان یک زمینشناس مبتلا به فراموشی به شکلی نوآورانه و عمیق، ابعاد فلسفی و انسانی زندگی را واکاوی میکند.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، این کتاب که نخستینبار در سال 1979 منتشر شد به عنوان یکی از شاهکارهای ادبیات معاصر سوییس شناخته میشود که توجه بسیاری از ادیبان و علاقهمندان به ادبیات را به خود جلب کرده است. سبک نویسندگی ماکس فریش در «انسان در هولسن ظاهر میشود» به شدت و به وضوح تحت تاثیر گونههای ادبی معاصر قرن بیستم قرار دارد. فریش در این اثر، از روایت غیر خطی و به اصلاح تکهچسبانی / کلاژ استفاده میکند تا شخصیتها و تجربیاتشان را به تصویر بکشد. او با زبانی ساده و در عین حال نوآورانه، موضوعات پیچیدهای را بیان میکند.
ماکس فریش در این اثر با توصیفات دقیق و توجه به جزئیات در طراحی فضا، احساس نزدیکی و تعامل انسانی خواننده با شخصیت داستان را تقویت میکند و با استفاده از زبانی شفاف و موشکافانه، خواننده را در سفری متفاوت به دنیایی که خلق کرده تشویق میکند.
فریش در «انسان در هولسن ظاهر میشود» با دقت و زیبایی، داستان یک مرد معمولی را بازگو میکند؛ گایزر پیرمردی تقریبا ۷۰ ساله که خودش را از تمام دنیا جدا کرده و در حال مبارزه با بیماری پیشروندهی فراموشی است. خواننده مجبور است جملات بسیار کوتاه و فشرده را از ذهن یک راوی نامتعارف دریافت کند و پیش از هضم جملات پیچیده، خطوط بعدی از تکههای دیگر زندگی او به سمتش هجوم میآورد.
ارجاعات مختلفی که در جایجای داستان نهفته است لذت کشف را برای مخاطب دوچندان میکند؛ مثلا همان سطر اول عنوان رمان: انسان در هولوسن پدیدار میشود! گایزر گویا یک زمینشناس و باستانشناس بوده است و این جمله را مدام با خودش تکرار میکند. هولوسن یکی از چندین مرحلهی زمینشناختی است؛ ولی آیا انسان به تعریف امروزیاش در این دوره پا به عرصهی وجود گذاشته است؟ آیا ذهن در حال فروپاشی پیرمرد اطلاعات را با هم ترکیب کرده و یک ترکیب اشتباه را ساخته است، یا موضوع چیز دیگری است؟ خواننده در این رمان بهوفور با این سوالات به چالش کشیده میشود. این داستان نه تنها داستان یک مرد بلکه داستان انسان و طبیعت و ارتباطات پیچیده بین آنها را به تصویر میکشد. «انسان در هولسن ظاهر میشود» نمایی کامل و واقعگرایانه از ارتباط آدمی و جهان طبیعی را ارائه میکند.
درباره نویسنده:
ماکس فریش نویسنده و داستاننویس معروف سوئیسی، در سال ۱۹۱۱ در زوریخ سوئیس متولد شد و در سال ۱۹۹۱ در همان شهر درگذشت. او یکی از نویسندگان برجسته ادبیات معاصر اروپا به شمار میرود و آثار بسیاری خلق کرده که تأثیر عمیقی در ادبیات آلمانی داشتهاند.
او یکی از نویسندگان اصلی انتقادی ادبیات آلمان است که توانسته با ترسیم نیازها و مشکلات انسانی، خود را به عنوان یک چره برجسته در ادبیات جا بیندازد. او از زبانی ساده برای بیان مسائل پیچیده استفاده میکند و در آثارش به موضوعاتی از جمله هویت، خیانت، تنهایی و نقد اجتماعی میپردازد. او اولین اثرش را در ۱۹۳۴ خلق کرد؛ برخی آثار ماکس فریش عبارتند از «اشتیلر، «هوموفابر: انسان ابزارساز»، «آندورا»، خشم شدید فلیپ هوتس»، بیدرمن و آتشافروزان» و... .
کتاب «انسان در هولوسن ظاهر میشود» را نشر ثالث با ترجمه حسین فلسفی در ۱۱۲ صفحه با قیمت 160 هزار تومان منتشر کرده و پیش از آن هم نشر نی همین اثر را با عنوان «انسان در هولوسن پدیدار میشود» با ترجمه مریم آرمند در ۱۱۷ صفحه به قیمت 98 هزار تومان منتشر کرده بود.