شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ , 18 Jan 2025
يکشنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۰۰
کد مطلب : 422960

تحلیلی جامع از «سرمایه» مارکس / راهنمایی برای فهمیدن مارکسیسم

پروژه ایران : «منطق سرمایه‌ی مارکس» نوشته‌ی تونی اسمیت، تحلیلی است جامع از اثر اصلی کارل مارکس یعنی کتاب سه‌جلدی «سرمایه». اسمیت در این کتاب به دنبال ارائه‌ی توضیحی روشن و قابل فهم از مفاهیم و استدلال‌های کلیدی‌ای است که مارکس در کار عظیم خود مطرح کرده است.
تحلیلی جامع از «سرمایه» مارکس / راهنمایی برای فهمیدن مارکسیسم
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، این کتاب به تحلیلِ نقدِ مارکس بر نظام سرمایه‌داری می‌پردازد و مضامینی مانند ماهیت ارزش، پویاییِ انباشت سرمایه‌ و استثمار نیروی کار را بررسی می‌کند. اسمیت همچنین نظریه‌های مارکس درباره تضادها و بحران‌های ذاتی نظام سرمایه‌داری و همچنین چشم‌انداز او برای جامعه‌ی سوسیالیستی آینده را بررسی می‌کند.

تونی اسمیت تحلیلش را با مفاهیم «ارزش» و «کالا» در آغازِ جلد نخست اثر بزرگ مارکس آغاز می‌کند و همچنان که گام به گام تا پایان جلد سوم «سرمایه» پیش می‌رود، جزء به جزء ثابت می‌کند که «سرمایه»‌ی مارکس نظریه‌ای نظام‌مند از مقوله‌های اجتماعی-اقتصادی است که بر اساس منطق دیالکتیکی سامان یافته است.

اسمیت در هر مرحله از تحلیل خود از این نظریه، استدلال‌های مارکس را قابل دسترس‌تر می‌کند. او همچنین ایراداتی را که هگلی‌ها در مورد استفاده‌ی مارکس از منطق دیالکتیکی بیان کرده‌اند، عمیقاً بررسی می‌کند (به‌ویژه آن‌هایی که در کتاب نظریه‌های مارکسِ کلاوس هارتمن ارائه شده‌اند). اسمیت درمجموع موفق می‌شود در برابر کل این طیف از انتقادات علیه مارکس که بسیاری از آنها از دیدگاه‌های غیرهگلی هم مطرح شده‌اند، استدلال‌هایی قانع‌کننده عرضه کند. 

کتاب «منطق سرمایه‌ی مارکس» به دلیل عمق تحلیلی و دقت و همچنین توانایی آن در قابل‌فهم‌کردن ایده‌های پیچیده برای خوانندگان، مورد ستایش قرار گرفته است و از این رو منبع ارزشمندی برای دانشجویان و پژوهشگران علاقه‌مند به اقتصاد و نظریه‌ی سیاسی مارکسیستی است.

بیشتر بخوانید:
«ایده سوسیالیسم» منتشر شد / نظریه‌ای درباب احیای جامعه‌گرایی

«در باب شهروند» توماس هابز منتشر شد / فشرده‌ترین صورتبندی از تجربهٔ سیاسی انسان مدرن

داگلاس کلنر، متفکر نسل سوم مکتب انتقادی و استاد فلسفه دانشگاه تگزاس، معتقد است: «تونی اسمیت کتابی نوشته که به طور قاطع نشان می‌دهد که تعهد مارکس به دیالکتیک هگلی، بسیار دقیق‌تر، اساسی‌تر و محوری‌تر از هرکس دیگری است. او در نشان دادن منطق دیالکتیکی هگلی که ساختاربخش کتاب سرمایه بوده است، کار درخشانی انجام داده. هیچکس تا به حال این موضوع را با چنین جزئیات و با چنین استدلال‌های قانع کننده‌ای واکاوی نکرده بود؛ مطمئناً کتاب اسمیت تا دهه‌ها بعد مورد استناد و بحث قرار خواهد گرفت.»

پروفسور برتل اولمن، استاد علوم سیاسی دانشگاه نیویورک و مدرس روش‌شناسی دیالکتیک  و نظریه سوسیالیستی نیز درباره این کتاب گفته است: «در ادبیات مارکسیستی چیزی شبیه به این کتاب وجود ندارد و من بیش از همه تحت تأثیر اصالت و نظام‌مندی آن هستم؛ ارائه‌ی پاسخ‌هایی با چنین جزئیاتی به انتقادات هگلی، ثابت می‌کند که رویکرد این اثر به بسیاری از مسائل که درباره‌ی مارکسیسم نامشخص بوده، بطور شگفت‌انگیزی روشنگرانه است. این کتاب برای هرکسی که به مارکسیسم، به ویژه روش دیالکتیکی و نظریه‌های اقتصادی مارکس علاقه دارد، کتاب بسیار مهمی است». 



تونی اسمیت متولد ۱۹۵۱، فیلسوف و استاد بازنشسته دانشگاه دولتی آیووا است که با آثارش در زمینه سرمایه‌داری، هگل و مارکس شناخته می‌شود؛ او کتاب «منطق سرمایه‌ی مارکس» را در سال ۱۹۹۰ منتشر کرد و این کتاب را فروغ اسدپور به تازگی به فارسی برگردانده و نشر اختران در ۲۸۰ صفحه منتشر می‌کند.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdcaiunyw49nuo1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما