شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ , 18 Jan 2025
پروژه ایران : این کتاب تاریخ ۱۰۰ سال جنگ علیه فلسطینی‌ها را از دیدگاه مورخ فلسطینی – آمریکایی، و از خلال رویدادهای مهم تاریخی، اسناد آرشیوی و یک تاریخچه خانوادگی بیان می‌کند.
«صد سال جنگ بر سر فلسطین» منتشر شد / کتابی متفاوت با بیشتر دیدگاه‌های رایج
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، در سال 1899، یوسف ضیا الخالدی، شهردار اورشلیم که از خواست صهیونیست‌ها برای ایجاد کشور یهودی در فلسطین نگران شده بود، نامه‌ای به تئودور هرتزل نوشت: این کشور مردمی دارد که به این سادگی زیر بار آوارگی خود نمی‌روند! وی با هشدار نسبت به خطرات پیش رو، نامه‌اش را اینگونه پایان داد: «شما را به خدا، دست از سر فلسطین بردارید!». و اینچنین نویسنده‌ی این کتاب یعنی رشید خالدی، از نوادگان خاندان الخالدی، این تاریخ گسترده را آغاز و اولین روایت کلی از این درگیری را که از منظری کاملاً فلسطینی بیان می‌شود، به دست می‌دهد.

رشید خالدی با تکیه بر انبوهی از مواد آرشیوی دست‌نخورده و گزارش‌های نسل‌های پیشین خانواده‌‌ی بزرگش، شامل شهرداران، قضات، دانشمندان، دیپلمات‌ها و روزنامه‌نگاران، جنگ صد ساله علیه فلسطین، تفاسیر پذیرفته‌شده از این منازعه‌ی طولانی که در بهترین حالت به توصیف «یک درگیری غم‌انگیز بین دو ملت با ادعای یک سرزمین» گرایش دارند را دگرگون می‌کند.

خالدی به جای چنین روایتی، نشان می‌دهد که صد سال جنگ استعماری علیه فلسطینیان، ابتدا توسط یک جنبش صهیونیستی و سپس موجودیتی موسوم به «دولت اسرائیل» به راه انداخته شد، اما در ادامه توسط بریتانیا و ایالات متحده به عنوان قدرتهای بزرگ این دوران، حمایت شد و تداوم یافت. او در این کتاب قسمت‌های کلیدی این کارزار استعماری را - از بیانیه بالفور در سال 1917 تا «روز نکبت» و نسل‌کشی سال 1948، اسرائیل به لبنان در سال 1982 تا روند بی‌پایان و بیهوده مذاکرات صلح را پیش جچشم خواننده برجسته می‌کند.

کتاب «صد سال جنگ بر سر فلسطین»، اثری اصیل، معتبر و مهم است و به هیچ وجه صرفاً وقایع‌نگاری قربانی‌شدن یک ملت نیست؛ و اشتباهات رهبران فلسطینی را توجیه یا ظهور جنبش‌های ملی در هر دو طرف منازعه را انکار نمی‌کند. این کتاب، دیدگاهی تازه نسبت به نیروهایی که علیه فلسطینی‌ها گرد هم آمدند، و درگیری‌ای که تا امروز ادامه دارد، ارائه می‌دهد.



رشید اسماعیل خالدی، مورخ فلسطينی - آمريکايیِ خاورميانه و استاد کرسی ادوارد سعید در مطالعات مدرن عرب در دانشگاه کلمبيا که از سال 2002 تا 2020 دبیر مجله مطالعات فلسطین نیز بوده، درباره این اثر خود می‌گوید: «در نگارش این کتاب بر آن شدم که به جای بررسی جامع و مفصل تاریخ فلسطین بر شش نقطه عطف در مبارزه بر سر فلسطین تمرکز کنم؛ این شش رویداد از صدور بیانیه بالفور در سال ۱۹۱۷ که تکلیف فلسطین را تعیین کرد تا محاصره نوار غزه به دست اسرائیل و جنگ‌های متناوب آن با جمعیت غزه در اوایل دهه ۲۰۰۰، ماهیت استعماری جنگ صدساله با فلسطین و نیز نقش حیاتی قدرت‌های خارجی در پیشبرد آن را بارز می‌کند. این داستان را تا حدودی از دریچه تجربه فلسطینی‌هایی نقل می‌کنم که در جنگ زندگی کرده‌اند و بسیاری از آنها اعضای خانواده من هستند که در برخی از بخش‌های شرح داده شده حضور داشته‌اند. هدف من در سرتاسر کتاب این است که نشان دهم این تضاد را باید کاملاً متفاوت با بیشتر دیدگاه‌های رایج در مورد آن فهم کرد».

ویلیام بی. کوانت، تاریخ‌نگار، درباره این کتاب معتقد است: «این کتاب آمیزه‌ای چشمگیر از سه لایه مشخص است: تاریخچه عمیقاً تحقیق شده‌ی مبارزه بین آرمان‌های صهیونیستی و مقاومت فلسطین؛ بستری تحلیلی که درگیری را در چارچوب استعمار شهرک نشینان قرار می‌دهد؛ و تاریخچه خانوادگی نویسنده که این روایت را زنده می‌سازد. خوانندگان عادی و متخصصان از خواندن این گزارش جامع خواهند آموخت».

کتاب «صد سال جنگ بر سر فلسطین – تاریخ استعماری شهرک‌نشینان و مقاومت ۱۹۱۷ – ۲۰۱۷» را مریم صالحی به فارسی برگردانده و انتشارات جهان کتاب به تازگی آن را در ۴۰۰ صفحه و با قیمت 460 هزار تومان در دسترس علاقه‌مندان قرار داده است.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdch-xnkm23nivd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما