شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ , 23 Nov 2024
شنبه ۳ شهريور ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۵۵
کد مطلب : 426942
منبع : جماران

عراقچی: مرگ برجام را اعلام نکردم؛ گفتم برجام به شکل فعلی قابل احیا نیست

پروژه ایرانی : سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گو با جماران در خصوص برخی برداشت ها از سخنانش در یک برنامه تلویزیونی در مورد وضعیت برجام توضیح داد.
عراقچی
عراقچی
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایرانی، «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک گفت‌وگوی تلویزیونی گفت: احیای برجام به شکل فعلی قابل اجرا نیست.

بخشهایی از اظهارات وی به شرح زیر است:
آمریکا پس از انتخاب بایدن برای بازگشت به برجام ابراز علاقه کرد.

این درخواست رد نشد اما ایران برای بازگشت به برجام شروطی گذاشت.

احیای مذاکرات به آسانی گذشته نیست.

احیای برجام  به شکل فعلی قابل اجرا نیست. حتما باید این سند باز شود و قسمتهایی از آن تغییر یابد.

مذاکرات برجام می تواند راهنما باشد اما نمی تواند دوباره احیا شود.

مذاکرات جدیدی باید شکل بگیرد ولی ما تلاشمان را خواهیم کرد.

عراقچی: اولویت ما در سیاست خارجی، کشورهای همسایه هستند/ با آمریکا بدنبال مدیریت تخاصم هستیم/ اروپا باید سیاست خود را اصلاح کند

*اولویت اول ما همسایگان و کشورهای منطقه هستند.

*حرکتی که در دولت شهید رئیسی شروع شد با قدرت ادامه پیدا میکند.

*اولویت دوم ما گسترش حوزه آفریقا، آمریکای لاتین و کشورهای مستعد هستند.

*اولویت سوم کشورهایی هستند که در دوران سخت کنار ما بودند مثل چین و روسیه.

*اولویت چهارم ما در سیاست خارجی، قدرت‌های نوظهور هستند مثل هند و ترکیه و برزیل هستند.

*اروپایی‌ها فعلا در اولویت‌های تعامل سیاست خارجی ما نیستند و تعامل ما با این حوزه عزتمندانه است.

*اگر اروپایی‌ها سیاست‌های خود را اصلاح کنند به اولویت‌های تعامل ما بر می‌گردند.

*به دنبال رفع تنش و تخاصم با آمریکا نیستیم چون اختلافات مبنایی داریم.

*ما با آمریکایی‌ها به دنبال مدیریت تخاصم هستیم.

*نباید اجازه دهیم که اجماع بین‌المللی علیه ما شکل بگیرد.

 

 عراقچی: احیای مذاکرات و برجام به آسانی گذشته نیست
آمریکا پس از انتخاب بایدن برای بازگشت به برجام ابراز علاقه کرد.
ایران برای بازگشت به برجام شروطی گذاشت.
احیای مذاکرات به آسانی گذشته نیست.
احیای برجام قابل اجرا نیست.
مذاکرات برجام می تواند راهنما باید اما نمی تواند دوباره احیا شود.
مذاکرات جدیدی باید شکل بگیرد ولی ما تلاشمان را خواهیم کرد.

 چین و روسیه، دوستان نزدیک ما هستند​
 

وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد محور مقاومت در هر شرایطی مورد حمایت ماست، این یک سیاست اصولی است. مقاومت چیزی است که مواضع ما درباره آن تغییر نمی کند. حمایت ما از مقاومت و همه گروه های مقاومت اصل تغییر ناپذیر است.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگوی ویژه خبری اظهار داشت سیاست خارجی ما فعال خواهد بود و منفعل نخواهد بود.

وی افزود تلاش می‌کنیم در مجامع بین المللی حضور داشته باشیم. ما فقط نظاره گر نباشیم.  اگر نظم نوینی در حال شکل گیری است نباید ما منفعل باشیم. باید در جهت منافع خودمان و منطقه و جهان اسلام ایفای نقش کنیم.

وی با بیان اینکه سیاست خارجی ما اثرگذار خواهد بود، ادامه داد: باید با یک هدفی برنامه ها صورت گیرد و در اقتصاد کشور تاثیر داشته باشد. ما به رفت و آمدهای دیپلماتیک فقط اکتفا نخواهیم کرد.

عراقچی همچنین گفت: سه ماموریت را ما تعریف کردیم. اول، تامین منافع ملی، تحکیم قدرت ملی و سوم عزت ملی است.  در ماموریت اول دنبال تامین منافع کشور هستیم.  ماموریت دوم کمک به امنیت ملی کشور است. ماموریت سوم بالا بردن عزت کشور بیش از انچه که هست.

وی خاطر نشان کرد  که اولویت های ما بر اساس بیانات مقام معظم رهبری تعریف شده است، اولویت اول ما همسایگان ما هستند.  اولویت دوم ما گسترش میدان دیپلماسی به آفریقا و شرق اسیا است.اولویت سوم کشورهایی هستند که در شرایط سخت کنار ایران بودند. به طور مشخص چین و روسیه و کشورهایی که در زمان سختی کنار ما بودند.

عراقچی افزود: اولویت بعدی کشورهای نوظهور هستند. مانند ترکیه. بعد از اینها  کشورهای اروپایی است. آنها سیاست های نادرستی علیه ایران اتخاذ کردند. ما با اینها تعامل عزت مندانه و از موضع برابر خواهیم داشت. اگر آنها سیاست خصمانه را کنار بگذارند به اولویت ما بازمی گردند.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما به دنبال رفع تنش ما آمریکا نیستیم، اظهار داشت: ما باید مدیریت تخاصم و تنش کنیم. ما وظیفه داریم شدت این تخاصم های آمریکا را  کاهش دهیم. با ابتکارات می توان تخاصم ها را مدیریت کرد.

وی افزود: در هر تهدید و خصومتی یک فرصت هم وجود دارد. اعتقاد دارم در درون خصومتی که آمریکا علیه ما داشته فرصت هایی هم پدید آمده که ایران استفاده کرده است.

وزیر امور خارجه درباره راهبرد سیاست خارجی گفت: راهبرد اول خنثی سازی تحریم هاست. دو ماموریت را مقام معظم رهبری تاکید کردند. ماموریت اول خنثی سازی تحریم هاست که کل دولت باید این را دنبال کند. هدف اول ما این است که تحریم ها و فشار آن را بر مردم خنثی کنیم.

وی افزود: ماموریت دیگر تلاش برای رفع تحریم هاست که ماموریت خاص وزارت امور خارجه است. تعبیری را حضرت آقا داشتند که ایشان فرمودند ما می توانیم تحریم ها را از طریق شرافتمندانه رفع کنیم. این تکلیف را ایشان به عهده وزارت خارجه گذاشتند. ما هم به دنبال رفع تحریمها به صورت شرافتمندانه خواهیم بود. اکنون تلاش می کنیم به شکل عزتمندانه مذاکرات جلو رود.

عراقچی با بیان اینکه ما یک ساعت هم برای برداشتن تحریم ها تاخیر نخواهیم کرد، گفت: حتما تلاش ما شروع خواهد شد و ادامه پیدا خواهد کرد. ما تاخیر نمی کنیم و البته تعجیل بی جهت هم نخواهیم داشت. از همه ظرفیت های کشور استفاده خواهیم کرد. تلاش می کنیم با وفاق ملی در این حوزه وارد شویم. کسانی که با دیپلمات های ما مواجه می شوند باید بدانند ملتی پشت دیپلمات ها وجود دارد.

وزیر امور خارجه همچنین اظهار داشت: تلاش خواهیم کرد این وفاق ملی را پشت سر سیاست خارجی جمع کنیم.

وی درباره قانون اقدام جامع راهبردی و مذاکرات گفت: اواخر سال 99 وقتی بایدن رئیس جمهور شد آمریکا ابراز علاقه کرد تا به برجام بازگردد. این درخواست از سوی ایران رد نشد بلکه شرایطی مطرح شد. مجلس هم قانون راهبردی را در همان حوالی تصویب کرده بود. شش دوره از مذاکرات را قبل از دولت شهید رئیسی من ادامه دادم و بعد از دولت شهید رئیسی ادامه پیدا کرد.

وی افزود: اکنون احیای مذاکرات  مانند گذشته نیست و دنیا عوض شده است. جنگ اوکراین و جنگ علیه غزه شرایط را دگرگون کرده است. تصویری که اکنون وجود دارد متفاوت است. لذا برجام به شکل فعلی قابل احیا نیست و حتما قسمت هایی از ان باید تغییر کند.

عراقچی ادامه داد: شرایط متفاوت است و ما باید با نگاه متفاوتی وارد صحنه شویم. همه مذاکرات قبلی می تواند مرجعی باشد. باید مذاکرات جدیدی شکل بگیرد و این آسان نیست. ما این را یک تکلیف برای خود می دانیم. ما از همه ظرفیت های علمی و حقوقی کشور در این خصوص استفاده خواهیم کرد.

وزیر امور خارجه در خصوص رویکرد اروپایی ها گفت: نوع رویکرد اقای رئیس جمهور و دیدگاه های ایشان نشان داد به طرف های دیگر که آن دو قطبی که تبلیغ می کردند وجود ندارد. بنابراین روی این اختلافات غربی ها نمی توانند سوار شوند. رئیس جمهور هوشمندانه عمل کردند. دولتی که معرفی کردند دولت وفاق ملی بود و مجلس هم به این وفاق پاسخ مثبت داد. بر خلاف آنچه که غربی ها انتظار داشتند یک نوع وحدت معرفی شد. عکس العمل آنها هم همین را نشان داد که نمی توانند واکنشی داشته باشند. انتظارات نابجای آنان براورده نخواهد شد.

وی با بیان اینکه اصول سیاست خارجی دولت قانون، سیاست های کلی نظام و ارشادات مقام معظم رهبری است، ادامه داد:  اینها اصول راهنمای ما است و چارچوب حرکتی ما را مشخص می کند. ما در چارچوب این اصول حرکت خواهیم کرد و از همه طرفیت ها استفاده خواهیم کرد.

عراقچی درباره مسئله غزه و سیاست دولت در این خصوص اظهار داشت: بحث مقاومت بحث جدایی است. ما در چارچوب تخاصم با آمریکا این را نگاه نمی کنیم. مقاومت دارای یک مکتب است و محور مقاومت مورد حمایت ایران در هر شرایطی خواهد بود. این در سخنرانی رئیس جمهور و در برنامه های ما است.

وزیر خارجه کشورمان گفت: این یک سیاست اصولی است. مقاومت چیزی است که مواضع ما درباره آن تغییر نمی کند. حمایت ما از مقاومت و همه گروه های مقاومت اصل تغییر ناپذیر است. حمایت از مردم فلسطین و لبنان و یمن جزو سیاست های دولت چهاردهم خواهد بود.

وزیر امور خارجه همچنین گفت: ما در خصوص غزه کاملا حضور و بروز خود را داریم اما وقتی در عرصه دیپلماتیک وارد میشویم کشورهای دیگری در صحنه حضور دارند. این برای ما کافی نیست و ما باید برای آن طراحی کنیم. نباید کشورهایی مذاکرات مربوط به اتش بس بدون توجه به خواست ملت فلسطین و مواضع ایران پیش برند. سیاست ما این است که فعالانه حضور پیدا کنیم. ما طرح مشخصی داریم و باید بر اساس آن عمل کنیم.

وی درباره عضویت ایران در پیمان شانگهای و بریکس و فعال کردن ظرفیت ها در این خصوص گفت: یکی از مباحث مهم ما بحث دیپلماسی اقتصادی است. معتقدم وزارت خارجه باید در مدار پیشرفت اقتصادی کشور قرار بگیرد. سیاست خارجی باید در جهت سیاست اقتصادی باشد. وظیفه وزارت خارجه این است که باید راه را برای فعالان بخش اقتصادی باز کند. ما باید موانع را رفع و تسهیلات ایجاد کنیم. باید فضاهای سیاسی جدیدی را پیدا کنیم.

وی افزود: یکی از همین موارد استفاده از ظرفیت های نهادهای بین المللی است. ما در وزارت خارجه خودمان فعالیت اقتصادی نمی کنیم اما راه را باز می کنیم.

عراقچی همچنین گفت: وظیفه وزارت خارجه برداشتن موانع است که تحریم ها یکی از آن هستند. دیپلماسی اقتصادی را ما به این ترتیب فعال خواهیم کرد. اینجا نیاز است دولت هم تسهیل کند. ما خیلی موارد دچار تحریم های داخلی هستیم. باید به وظیفه خود عمل کنیم. وظیفه ما خنثی سازی و تلاش برای رفع تحریم ها است.

وی درباره فعالیت سفارت خانه های ایران در خارج از کشور گفت: باید نقش هر سفارت خانه مشخص شود و حتی برای برخی ها سیاست ویژه ای در نظر گرفته شود. سفیری که تعیین می شود باید مشخص شود در چه جهتی حرکت کند. سفارت خانه های ما خیلی تلاش می کنند ولی باید بیش از این تلاش کرد. باید ماموریت های هر سفارت خانه را جداگانه تعریف کنیم.

وزیر خارجه در خصوص ظرفیت های دیپلماسی عمومی و استفاده از رسانه ها گفت: من معتقدم که هیچ تفاوتی بین میدان و دیپلماسی نیست. هرکدام دیگری را تکمیل می کند. به این من ضلع سومی اضافه می کنم که ان رسانه است. اعتقاد شخصی من این است که دیپلماسی، میدان و رسانه باید با هم حرکت کنند. این رسانه است که روایتگری می‌کند.

وی افزود: جاهایی بوده که رسانه توانسته نقاط ضعف را جبران کند. خبرنگار و دیپلمات هر دو باید باهم بروند. هرجایی هم رفتم این را رعایت کردم. خبرنگاران کار سختی دارند و پا به پای دیپلمات ها حرکت می‌کنند. حتما من بهای جدی به رسانه خواهم داد. کار سخنگویی فقط سخنگو بودن نیست. ارتباط با رسانه ها و اطلاع رسانی با رسانه ها وظیفه سخنگویی است.

عراقچی همچنین درباره توسعه سواحل مکران گفت: در این سه سال فعالیت علمی من افزایش پیدا کرد و به همین حوزه توسعه دریامحور علاقه مند شدم. توسعه سواحل مکران در انزوا شکل نمی گیرد. ما باید به یک همکاری منطقه ای پیش بروییم. کشورهایی که آن طرف خلیج فارس حضور دارند و همپوشانی فعالیت آنان کمک به توسعه سواحل مکران می‌کند.

وی افزود: این یک گنجی در اختیار ایران است. ما 700 کیلومتر سواحل دریایی داریم. منطقه مکران پر از ثروت است. توسعه بنادر در دستورکار دولت است و تلاش می کنیم سهم خود را انجام دهیم.

وزیر خارجه در خصوص مسیرهای ترانزیتی اظهار داشت: ایران موقعیت ترانزیتی برجسته ای دارد. ما کمتر از این فرصت های ترانزیتی کمتر استفاده کردیم. تاخیرهای موجود باعث شده مسیر ها جابجا شوند. این از وظایف دولت است و وزارت خارجه سهم خود را برای تکمیل مسیرها و توسعه ظرفیت ها ادا می‌کند.

وی درباره روابط با همسایگان و بحث ها و اختلافات موجود گفت:  مشکلات و چالش هایی را کشور با آن ها مواجه است. وزارت خارجه باید سهم خود را انجام دهد. مثلا به پدیده ریزگرد اشاره کنم. ریزگرد باعث صدمه به کشورها می‌شود بنابراین کشورهایی که در مسیر ریزگرد هستند باید همکاری کنند. این در قالب همکاری منطقه ای باید حل و فصل شود. در خصوص حق آبه ها و بحث تروریسم باید همکاری صورت گیرد.

عراقچی افزود: مبارزه با تروریسم حتما احتیاج به همکاری چندجانبه دارد.  مسیر ما از مسیر تعامل می گذرد منتها تعامل مثبت و سازنده. برای تک تک چالش ها باید برنامه ریزی کرد.

وزیر خارجه درباره روابط با چین و روسیه گفت: چین و روسیه، دوستان نزدیک ما هستند و شراکت ما با انان راهبردی است. این دو کشور در زمان سختی و تحریم در کنار ما بودند. ما روابط با چین و روسیه و دوستان را محکمتر خواهیم کرد و گسترش خواهیم داد. ما یک چشم انداز 25 ساله با چین طراحی کردیم. با روسیه یک برنامه 10 ساله داریم و دارد برای برنامه 20 ساله مذاکره می‌شود. روابط با این دو ادامه پیدا خواهد کرد.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdceep8ewjh8woi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما