شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ , 23 Nov 2024
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۱۷
کد مطلب : 427328
منبع : ايرنا

شناسایی بیش از ۱۷۸ مورد مثبت ابتلا به تب دنگی در کشور

پروژه ایرانی : بر اساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از ابتدای امسال تا هفت شهریور ماه بیش از ۱۷۸ مورد مثبت تب دنگی تشخیص داده شده است.
پشه آئدس
پشه آئدس
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایرانی، از معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مطابق بررسی اپیدمیولوژیکی انجام شده برای بیماران، در حال حاضر اکثریت موارد تشخیص داده شده سابقه ی سفر به خارج از کشور داشته اند. ۱۳۱ مورد سابقه سفر به امارات، ۷ مورد سابقه سفر به پاکستان، یک مورد سابقه سفر به عمان و یک مورد سابقه سفر به کشور بنین (غرب افریقا) داشته اند.

۳۸ بیمار بدون سابقه سفر به خارج از کشور هستند که ۱۱ مورد در شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان و ۲۷ مورد در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان تشخیص داده شده اند و انتقال محلی محسوب می شوند و یک مورد از بیماران دارای ملیت افریقایی، ۴ مورد ملیت افغانستانی، یک نفر ملیت پاکستانی و باقی بیماران دارای ملیت ایرانی هستند.

موارد مثبت وارده از خارج کشور عمدتا در استان فارس توسط دانشگاه های علوم پزشکی گراش، لارستان، جهرم و شیراز تشخیص داده شده اند. (این افراد دارای سابقه سفر به خارج از ایران بوده و در کشور دیگری به بیماری مبتلا شده اند).

بر اساس این گزارش، سایر بیماران وارده از خارج کشور (دارای سابقه سفر به خارج) در دانشگاه های هرمزگان، بوشهر، قزوین، چابهار، زاهدان، شهیدبهشتی، ایران، گیلان، مشهد، قم، ایرانشهر و اصفهان شناسایی شده اند. تاکنون یک مورد مرگ گزارش شده است و وضعیت عمومی سایر بیماران پایدار است.

در حال حاضر پشه آئدس اجیپتی در مناطق مستعد استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و خوزستان و در بخش هایی از استانهای مجاور این مناطق نیز حضور دارد یا در طی ماههای آینده مستقر خواهد شد. پشه آئدس آلبوپیکتوس نیز در استانهای گیلان، مازندران، اردبیل و گلستان و بخش های مجاور صید شده و یا با احتمال زیاد مستقر شده است.

تب دنگی یک بیماری تب دار ویروسی است که توسط گزش پشه روزگز به نام آئدس منتقل می شود و تشخیص قطعی این بیماری با آزمایش خون میّسر است. پشه آئدس می تواند در هر ظرف یا جایی که مقداری آب جمع شود مانند لاستیک های مستعمل، قوطی کنسرو، قایق و گلدان شیشه ای، تخم گذاری کند.

در صورتی که در محل زندگی شما پشه آئدس وجود دارد باید نکاتی را رعایت کنید. از جمله توری به در و پنجره ها نصب و در روز و شب زیر پشه بند استراحت کنید. دو بار در شبانه روز در نقاط تاریک و خنک خانه مانند کمد لباس و زیر تخت، حشره کش اسپری کرده و از تردد غیر ضروری خارج از منزل پرهیز کنید. فرد بیمار هنگام خروج از منزل از فرآورده های دور کننده حشرات بر روی پوست استفاده کند. لباس های رنگ روشن، آستین بلند و شلوار بلند و جوراب بپوشید و از تجمع آب راکد جلوگیری کنید.

در دوره نقاهت و پس از بهبودی از بیماری نباید بلافاصله فعالیت ها و ورزش های سنگین آغاز شود بلکه استراحت کافی در دوران نقاهت بهتر است همراه با فعالیت بدنی سبک باشد.

اوج زمان گزش پشه دو ساعت بعد از طلوع آفتاب و پنج ساعت قبل از غروب آفتاب است. احتمال بروز فرم شدید بیماری در کودکان زیر یک سال، مادران باردار، افراد دارای نقص سیستم ایمنی و افرادی که قبلا یکبار به تب دانگ مبتلا شده اند، بیشتر است.

از هر ۴ نفر مبتلا به بیماری تب دنگی، ۳ نفر بدون علامت یا با علائم بسیار خفیف هستند. این علائم شامل تب بالا که معمولا ناگهانی آغاز می شود، دردهای استخوانی، سردرد شدید، بدن درد، درد مفاصل و عضلات، درد پشت چشم، بی اشتهایی و تهوع و استفراغ است. برخی بیماران ممکن است علائم دیگری مانند اسهال، قرمزی پوست و تورم غدد لنفاوی را تجربه کنند.

مدت زمان بیماری در افراد مختلف، متفاوت است و می تواند از ۴ تا ۱۴ روز طول بکشد اما این بیماری به طور متوسط ۷ روز ماندگار است. در روز اول بیماری، بیماران باید مراقب باشند که مورد گزش پشه ها قرار نگیرند چون ویروس دانگ در هفته اول بیماری در بدن بیماران وجود دارد و این ویروس می تواند از بدن بیماران به پشه های غیرآلوده منتقل شود و این پشه های آلوده شده، بعد از گذشت ۱ تا ۲ هفته می توانند بیماری را به سایر افراد نیز منتقل کنند.

وقتی تب بیمار شروع به کاهش می کند در تعداد کمی از بیماران ممکن است علائم هشدار مانند استفراغ های مکرر، درد شدید شکم، خونریزی از مخاط شامل بینی، لثه و دهان، بی حالی و ضعف شدید، دشواری در تنفس و کم آبی بدن مانند کاهش شدید حجم ادرار، خشکی دهان، سرگیجه و افت شدید فشارخون ظاهر شود. اگر یک بیمار این علائم را داشت باید بلافاصله به پزشک مراجعه و سابقه سفر خود در دو هفته اخیر و داروهای مصرفی خود را به پزشک، اطلاع رسانی کند.

بسیاری از بیماران با خود مراقبتی در منزل و استراحت و درمان های ساده خانگی بهبود می یابند. این توصیه ها شامل استراحت کافی، مصرف مایعات فراوان و پرهیز از مصرف نوشابه، چای، قهوه و سایر نوشیدنی های کافئین دار و انرژی زا، مصرف میوه و سبزیجات و استفاده از استامینوفن برای کاهش درد و تب است.

پرهیز از مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن(ادویل و ژلوفن)، آسپرین، نوافن، دیکلوفناک، ناپروکسن و مفنامیک اسید باید مورد توجه جدی قرار گیرد چراکه در این بیماری ممکن است باعث خونریزی شود و اما نکته ای که نباید فراموش کرد این است که تب دانگ از انسان به انسان منتقل نمی شود و جداسازی بیمار از سایر افراد خانواده، ضرورت ندارد.
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdcdx50ojyt0xs6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما