پروژه ایران : بانک مرکزی به جای کنترل تصنعی بازار ازر با تزریق منابع ارزی، به دنبال کنترل تورم و چرایی کاهش ارزش ریال باشد.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران،به نظر میرسد که مسئولان دولتی در تلاشند با فضاسازی خبری و مناسب خواندن منابع ارزی، نرخ دلار را در بازار کنترل کنند، اما کارشناسان اقتصادی نه تنها مسئله اقتصاد ایران را منابع ارزی کشور نمیدانند، بلکه به باور آنها آنچه که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد، مسئله تورم است.
روز گذشته محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که هیچ مشکل و محدودیتی در منابع ارزی کشور وجود ندارد. با توجه به این اظهارات به نظر میرسد بانک مرکزی در تلاش است با تزریق ارز در بازار، نرخ آن را کنترل کند. این درحالی است که به باور بسیاری از کارشناسان اقتصادی در اقتصادی که دینفعان در آن تصمیمگیران اصلی هستند، تزریق منابع ارزی از جیب مردم صورت گرفته و متضرر واقعی آنها هستند.
استفاده از ابزارهای پولی برای کنترل بازار ارز
محمد شیریجیان معاون بانک مرکزی نیز دراین باره خبر داده است که ️با توجه به بنیانهای اقتصادی، شاهد بهبود بازار ارز خواهیم بود و نوسانات اخیر که متاثر از فضای انتظارات منفی است، با ثبات شرایط امنیتی و سیاسی در منطقه کمتر میشود، البته بانک مرکزی نیز از ابزارهای پولی برای ایجاد ثبات در بازار ارز استفاده میکند.
به گفته وی، بنیانهای اقتصادی کشور شامل وضعیت متغیرهای پولی مانند رشد نقدینگی، نرخ تورم مصرف کننده و تولیدکننده، رشد بخش واقعی اقتصاد، وضعیت منابع ارزی کشور و تامین ارز در مرکز مبادله ارز و طلای ایران میشود که نسبت به سال گذشته در شرایط بهتری قرار دارد.
التهابات ارزی مبنای علمی ندارد
صمد حسنزاده رییس اتاق بازرگانی ایران گفته است که قیمت ارز بهزودی با ابزارهای بازارساز به نرخهای قبل برمیگردد و نباید برای التهابات این روزهای بازار ارز به دنبال دلیل علمی و اقتصادی بود و بانک مرکزی برای مدیریت بازار، ارز کافی در اختیار دارد.
در همین زمینه پیمان مولوی کارشناس اقتصادی به پروژه ایران گفت: نرخ ارز در تمام دنیا بر اساس قدرت برابری خرید بین دلار آمریکا و تورم آن کشور محاسبه میشود.
وی ادامه داد: در سال 1401 متوسط قیمت دلار بین 35 تا 36 هزار تومان بود. این در حالی است که بر اساس میانگین موزون قیمت دلار در 365 روز سال، در سال 1402 بین 49 تا 50 هزار تومان تخمین زده شده بود.
قیمت امروز دلار قابل پیشبینی بود
مولوی با تاکید بر این که نرخ فعلی دلار کاملن قابل پیشبینی بود، اظهار کرد: ما میانگین قیمت دلار در سال جاری را 51 هزار تومان پیشبینی کرده بودیم، اعداد بالاتر به سیاستهای بانک مرکزی در بازار و تصمیمگیری آن باز میگردد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به این که تورم به معنی کاهش ارزش ریال است، بیان کرد: هرچقدر هم منابع ارزی مناسب و پرپیمانه باشد بازهم تا تورم کنترل نشود مشکل نرخ ارز حل نخواهد شد و ریختن ارز در بازار راهکاری کوتاهمدت خواهد بود.
او با تاکید بر این که حدفاصل نرخ 35 تا 40 درصدی تورم ایران و تورم سه درصدی آمریکا گویای کاهش ارزش 30 درصدی ریال ایران است، تصریح کرد: با این شرایط بانک مرکزی میتواند در کوتاهمدت نرخ ارز را کاهش دهد، اما آیا استراتژیها این چنینی میتواند به صورت بنیادی مانع از ورود دلار به کانال 65 هزار تومان در سال آینده شود؟
مولوی ادامه داد: بانک مرکزی باید پاسخگو باشد که چرا در عرض دوهفته ارزش ریال اینقدر کم شده است؟
اظهار نظر نقطهای درباره ارز با هدف جذب مخاطب است
این کارشناس اقتصادی بابیان این که نمیتوان نقطهای به مسئله نوسان قیمت ارز نگاه کرد: گفت: هر عاملی مثل جنگ، تنش سیاسی، کاهش و افزایش درآمدای نفتی در کوتاهمدت بر نرخ دلارموثر است، اما هرگونه اظهارنظر نقطهای درباره نرخ ارز تنها با هدف جذب مخاطب میتواند انجام شود و ریشه علمی ندارد.
او با تاکید بر این که تا زمانی که نتوانیم تورم را کنترل کنیم منابع ارزی هرچند بدون محدودیت به کار ما نمیآید، بیان کرد: بانک مرکزی باید به جای تزریق تصنعی ارز سیاستهای خود را به سمت کنترل تورم پیش ببرد. ولی متاسفانه شوآف در بانک مرکزی اهمیت بیشتری از کار بنیادی دارد.
مولوی در پایان باتاکید بر این که سرکوب دلار به معنی تضعیف حقوق مردم است، تصریح کرد: بالا نرفتن نرخ دلار که اکنون با روش تزریق ارز در حال انجام است، منافع عدهای از ذینفعان را رقم میزند، تا زمانی که تورم کنترل نشود نباید دلار در بازار تزریق شود. هزینه این سیاستها را مردم میدهند.