پروژه ایران : درحالی که کارشناسان بر این باورند که تورم در ایران روندی رو به رشد دارد و نرخ دلار نیز متاثر از نرخ تورم در حرکت است، به نظر میرسد بانک مرکزی با سیاست تزریق بیرویه ارز و بریز و بپاش آن قصد مدیریت نرخ آن را دارد.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایران، اخیرا فرزین رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است که دولت قصد پیشفروش ارز در راستای ثبات نرخ آن را دارد.
به گفته وی از ابتدای سال تمرکز بانک مرکزی بر تثبیت شاخصهای اقتصاد کلان بوده تا اقتصاد قابل پیش بینی باشد. تلاشمان این بوده که نرخ ارز را در بازار غیررسمی تثبیت کنیم.
اتکا به ذخایر ارزی برای ثبات نرخ ارز در بازار
در همین زمینه یحیی آلاسحاق رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق به «خبرآنلاین» گفته است، در حال حاضر میتوان گفت که نوسانات ارزی، ناشی از عرضه و تقاضای واقعی نیست، یعنی نه عرضه ارز از نظر ذخایر کم شده و نه تقاضاهای غیرضروری ایجاد شده است. شرایط، نرمال و مثل سابق است.
به گفته وی، آنچه که امروز اتفاق افتاده، برداشتها یا القاهای یک عدهای است که میخواهند از این بازار سوءاستفاده میکنند و با توجه به شرایط سیاسی منطقه، هر کسی برای خود یک فضایی درست میکند. اما آنچه که قطعا وجود دارد، اینکه فضاسازیها توسط سوداگران اتفاق میافتد و میخواهند از این شرایط سوءاستفاده کنند. به نظر من در صورتی که شرایط منطقه عادی شود، نرخ ارز به روال قبل برمیگردد.
صمد حسنزاده رییس اتاق بازرگانی ایران نیز در همین زمینه پیشتر گفته است که قیمت ارز بهزودی با ابزارهای بازارساز به نرخهای قبل برمیگردد و نباید برای التهابات بازار ارز به دنبال دلیل علمی و اقتصادی بود و بانک مرکزی برای مدیریت بازار، ارز کافی در اختیار دارد.
چرا ارزش ریال در حال کم شدن است؟
اما کارشناسان اقتصادی نظر متفاوتی داشته و افزایش نرخ ارز را تنها متاثر از تنشهای سیاسی در منطقه و یا رفتارهای سودجویانه نمیدانند به باور آنان رشد نرخ دلار نه تنها دلیل علمی و اقتصادی دارد بلکه در حال حاضر کاملن دستوری کنترل شده است.
به باور آنها بانک مرکزی کاملن تصنعی و صرفا با تزریق مازاد منابع ارزی خواهان ثبات در بازار است. به باور آنها کاهش ارزش ریال و رشد تورم مسئله مغفول مانده سخنان امروز مسئولان است.
هرچند مسئولان بانک مرکزی خواهان پر نشان دادن ذخایر ارزی کشور برای کنترل نرخ آن هستند ولی هرگز کلامی از تاثیر نرخ تورم بر افزایش نرخ ارز در بازار یا نمیزنند و یا نمیخواهند چیزی بگویند.
به باور آنها در اقتصادی که دینفعان در آن تصمیمگیران اصلی هستند، تزریق منابع ارزی از جیب مردم صورت گرفته و متضرر واقعی آنها هستند و بهتر است بانک مرکزی به جای تزریق بی چون و چرای ارز در بازار پاسخگوی تورم و چرایی کاهش ارزش ریال باشند. فنری که هرلحظه ممکن است در رفته و بازار انواع کالاها چه اساسی و چه سرمایهای را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
اکنون نیز درحالی شاهد مواجه مسئولان درخصوص نرخ ارز در سال آتی هستیم که کارشناسان کانال 65 هزار تومان را برای نرخ دلار در سال 1403 پیشبینی میکنند. نرخی که کاملن بر اساس پیشبینی آنان از مقدار کاهش ارزش ریال است.
بدون کنترل تورم، منابع ارزی به کار اقتصاد ما نمیآید
در همین زمینه پیمان مولوی کارشناس اقتصادی به پروژه ایران گفته: هرچقدر هم منابع ارزی مناسب و پرپیمانه باشد بازهم تا تورم کنترل نشود مشکل نرخ ارز حل نخواهد شد و ریختن ارز در بازار راهکاری کوتاهمدت خواهد بود تا زمانی که نتوانیم تورم را کنترل کنیم منابع ارزی هرچند بدون محدودیت به کار ما نمیآید.
مولوی باتاکید بر این که سرکوب دلار به معنی تضعیف حقوق مردم است، تصریح کرد: بالا نرفتن نرخ دلار که اکنون با روش تزریق ارز در حال انجام است، منافع عدهای از ذینفعان را رقم میزند، تا زمانی که تورم کنترل نشود نباید دلار در بازار تزریق شود. هزینه این سیاستها را مردم میدهند.