پروژه ایرانی : اکوایران نوشت: یک جامعهشناس معتقد است این دوره رای دادن یک عمل فردی است و جامعه غایب اصلی انتخابات است.
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایرانی،محمدرضا جوادییگانه جامعهشناس و استاد دانشگاه معتقد است که در انتخابات 1403 با پدیده جدیدی روبه رو هستیم ؛ اطلاعات روشنی از انتخابات پیشرو وجود ندارد. مردم حاضر نیستند جواب پرسشگران نظرسنجیها را بدهند. نه پرسشگرانی که از طریق تلفن نظرسنجی میکنند، بلکه کسانی که در معابر از شهروندان پرسش میکنند و امنیت پاسخ دهندگان بالاست. اما بر اساس همین نظرسنجیهای موجود -که قابل تحلیل هم هست- هنوز مشارکت مردم در انتخابات ریاستجمهوری به 50 درصد نرسیده و رقمی حدود 5 تا 6 درصد از رایدهندگان قطعی هم کم شده است. و افراد دارای تردید هم از 15 درصد به 27 درصد رسیده اند.
اودر نشست تحلیل رفتار متفاوت جامعه در انتخابات پیشرو و هنر غافلگیری یا ناهنجاری اجتماعی ادامه می دهد : این که مرددها به کدام سمت گرایش دارند، مشخص نیست. کسانی که رای قطعی میدهند رای دادن را رای به جمهوری اسلامی میدانند و آنها که رای نمیدهند نیز همین دلیل را دارند. 4 گروه در انتخابات در حال فعالیت هستند: نواصولگرایان، اصولگرایان سنتی، اصلاحطلبان تندرو یا تحولخواهان و اصلاحطلبهای معتدل که همه در داخل نظام تعریف میشوند و حتی اصلاحطلبان تحولخواه نیز در این انتخابات فعال شدهاند. و آن سو براندازها را داریم که تکلیفشان روشن است. در این میان گروهی که من [جامعه دوم] توصیفشان میکنم (جامعه ایران دو جامعهای شده است) در این فضا هنوز تصمیم قطعی نگرفتهاند. جامعه دوم بعد از حوادث 1401 که از نگاه من مهمترین اتفاق بعد از انقلاب است متوجه شده راه خیابان جواب نمی دهد.این تفاوت آنها با براندازان است که معتقدند به هر قیمتی باید از طریق خیابان بهبود امور را پیگیری کرد در حالی که خارج از کشور هستند اما در داخل ایران مردم به این نتیجه رسیدند که خیابان جواب نمی دهد.تردیدها و گفتگوها در این بخش از جامعه شکل گرفته اما این که این تردیدها به چه ختم می شود یا منجر به رای می شود مشخص نیست. چون برای این جامعه دوم مشخص است که رئیس جمهور نمی تواند تغییری بزرگ ایجاد کند. آنها در تردید هستند که آیا رای دادن برای تغییر جواب می دهد یا نه و می دانند رای دادن آنها مشروعیتی برای نظامی است که به دنبال مشارکت بالای 50 درصد است.
به گفته جوادی یگانه دیگر ترسیم آینده روشن و ترس از یک آینده بسیار تاریک نیز وجود ندارد.امیدی به بهبود سریع وضعیت در نگاه این افراد نیست اما چشم انداز آینده تاریک نیز باعث می شود در رای دادن تردید کنند و به دلیل فشار اجتماعی رای دادن خود را مخفی نگهدارند. بنابراین ممکن است رای غافل گیری و شگفتی شکل بگیرد.
این جامعه شناس با اشاره به دوره های گذشته انتخابات ریاست جمهوری می گوید: تکلیف در دوره های گذشته مشخص بود. یک دوره می گفتند برجام امضا شود مشکلات حل می شود یا در دوره ای می گفتند اگر این جریان حاکم شود خیابان ها دیوارکشی می شود و با برجسته کردن ترس از آن جریان سیاسی، رای می گرفتند اما در این دوره از انتخابات راه حل مشخص نیست. حوادث سال 1401 ترکی میان مردم و حاکمیت ایجاد کرده که باعث سردرگمی، استیصال و درماندگی آن افرادی شود که می دانند راه اعتراض خیابانی جواب نمی دهد اما به دنبال راهکاری برای بهبود نسبی وضعیت هستند.
او معتقد است تصمیم برای حضور در انتخابات 1403 تبدیل به جریان اجتماعی نمی شود. برای همین سلبریتی ها هوادارانشان را ترکیب به حضور در انتخابات نمی کنند یا مردمی که به نتیجه رسیده اند که رای بدهند دیگران را ترغیب نمی کنند و شور سیاسی و اجتماعی ایجاد نمی شود و این دوره رای دادن یک عمل فردی است و جامعه غائب اصلی انتخابات است .