پنجشنبه ۲۹ شهريور ۱۴۰۳ , 19 Sep 2024
چهارشنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۴۹
کد مطلب : 426098

آیا «استویا» جایگزین سالمی برای قند و شکر است؟

پروژه ایرانی : این روزها خیلی از مردم سعی می‌کنند، استفاده از قند مصنوعی را در زندگی خود به حداقل برسانند و یا حتی به چچالش حذف قند بپیونند و طبیعی است که باید دنبال یک جایگزین مناسب برای قند و شکر باشند؛ اما چه جایگزینی؟
استویا
استویا
به گزارش پایگاه خبری پروژه ایرانی، مصرف زیاد قند نه تنها باعث چاقی می‌شود؛ بلکه می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و سایر بیماری‌های مزمن را افزایش دهد. به همین دلیل، این روزها مصرف شیرین کننده‌های رژیمی مثل استویا (stevia) محبوبیت زیادی پیدا کرده است.

استویا‌ یک شیرین کننده‌ طبیعی است که از برگ‌های گیاه‌ی استویا (stevia rebaudiana) به دست می‌آید. از آن‌جا که کالری استو‌یا صفر است اما شیرینی آن تقریبا ۲۰۰ برابر شکر است، برای افرادی که می‌خواهند قند کمتری مصرف کنند انتخاب ایده‌آلی به شمار می‌رود.

با این حال، محصولات تجاری استویا از نظر کیفیت متفاوت هستند. در حقیقت، بسیاری از آن‌ها تصفیه‌ شده و با سایر شیرین کننده‌ها مانند اریتریتول، دکستروز و مالتودکسترین ترکیب می‌شوند که ممکن است اثرات استویا را بر سلامتی تغییر دهند. ذکر این نکته ضروری است که در مورد ایمنی محصولاتی که کمتر مورد پردازش قرار گرفته‌اند تحقیقات کمی وجود دارد.

استویا‌ فواید زیادی برای سلامتی دارد و استفاده از آن در مقایسه با سایر محصولات با خطرات کمتری همراه است. استویا یکی از بی‌خطرترین شیرین کننده‌ها در نظر گرفته می‌شود، چون از یک گیاه به دست می‌آید و به‌طور مصنوعی ایجاد نشده است.

به گفته‌ی انجمن قلب آمریکا (AHA)، بعضی از شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است عوارض جانبی جدی داشته باشند، مانند افزایش خطر سکته‌ مغزی.
از مهم‌ترین فواید استو‌یا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • بدون کالری است و به کاهش وزن کمک می‌کند؛ یکی از مزایای اصلی استویا این است که کالری ندارد و استفاده از آن به شما کمک می‌کند که غذاهای مختلف را بدون افزودن شکر و کالری اضافی به آن‌ها شیرین کنید.
    برای سلامت دهان مفید است؛ بر اساس تحقیقات، استرپتوکوک موتانس (نوعی باکتری که عامل اصلی پوسیدگی دندان است)، نمی‌تواند در حضور استویا رشد کند.
    به ثبات و تنظیم قند خون کمک می‌کند؛ بررسی ۱۱۴ بیمار مبتلا به دیابت نشان داد که استویا می‌تواند علائم آن‌ها را بهبود ببخشد و فشار خون و قند خون را کاهش دهد.
    دارای آنتی‌اکسیدان است؛ شواهد نشان می‌دهد که استویا به دلیل داشتن ترکیبات فنلی خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد. یک مطالعه روی ۷۱۷۲ نفر که در معرض ابتلا به بیماری قلبی بودند نشان داد که ترکیبات فنلی شانس ابتلا به مشکلات قلبی را ۳۷ درصد کاهش می‌دهند.
    با پیشگیری از سرطان مرتبط است؛ ترکیبی به نام استویوزید (stevioside) در استویا وجود دارد که باعث مرگ سلول‌های سرطانی سینه می‌شود. در بعضی از مطالعات هم مشاهده شده است که ترکیبات موجود در استویا‌ برای سلول‌های سرطانی ریه و معده سمی هستند.
     

اما این در حالی است که نفخ و حالت تهوع شایع‌ترین عارضه‌ی گزارش ‌شده از استویا هستند. به نظر می‌رسد که استویا به‌خودی‌خود باعث مشکلات گوارشی نمی‌شود، اما الکل‌قندهای اضافه‌ شده به آن می‌توانند روی دستگاه‌ گوارش تأثیر بگذارند. بنابراین، لازم است حتما برچسب محصول مورد نظر خود را بررسی کنید.

علاوه براین، بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که استویا می‌تواند با باکتری‌های مفید روده تداخل داشته باشد، اما محققان معتقدند که باید در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام شود.

افرادی که برای کنترل قند خون یا فشار خون خود دارو مصرف می‌کنند باید قبل از استفاده از استویا با پزشک صحبت کنند. این احتمال وجود دارد که مصرف استویا همراه با این داروها باعث افت شدید قند خون یا فشار خون شود، چون می‌تواند آن‌ها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

 
گزارشگر : تحریریه پروژه ایران
https://theiranproject.com/vdcgy39t7ak9xz4.rpra.html
# تگ ها
نام شما
آدرس ايميل شما